Wageningen beste studentenkamerstad

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft Wageningen uitgeroepen tot beste studentenkamerstad van 2021.
Idealis-complex Churchillweg in het centrum van Wageningen. Foto Coretta Jongeling

Volgens de LSVb heeft Wageningen ‘een van de gezondste woningmarkten voor studenten’. Wageningen blinkt volgens het juryrapport uit in de ‘woongarantie’ dat alle eerstejaarsstudenten uiterlijk voor 1 mei woonruimte kunnen vinden. Ook zijn kamers in Wageningen (gemiddeld 345 euro) na Enschede (335 euro) het goedkoopst. In Amsterdam is de gemiddelde kamerprijs 520 euro.

De LSVb maakte een ranglijst van de studentensteden in Nederland en keek daarbij breder dan alleen naar de woningnood en huurprijzen. Er werden ook punten gegeven voor overleg tussen gemeente, universiteit en woningaanbieders, het gemeentebeleid en informatievoorziening.

Scores volgens LSVb. Grafiek Hoger Onderwijs Persbureau

LSVb-voorzitter Ama Boahene reikte de prijs uit aan wethouder Anne Janssen. Volgens Boahene neemt Wageningen het kamerprobleem serieus. ‘De universiteit bemoeit zich er bijvoorbeeld mee, dat gebeurt niet overal’, aldus Boahene. ‘Ook zijn er tijdelijke woningen geplaatst voor internationale studenten, waar in veel andere gemeenten buitenlandse studenten moeten worden opgevangen op campings.’ Wethouder Janssen ziet de prijs als waardering voor de gezamenlijke inzet van de gemeente, WUR en Idealis.

Idealis is met 60 procent marktaandeel veruit de grootste speler op de Wageningse studentenkamermarkt en directeur Bart van As is trots dat Idealis heeft kunnen bijdragen aan de winst. Hij prijst de gemeente voor het beschikbaar stellen van goede locaties voor studentenhuisvesting. ‘Door specifiek te bouwen voor studenten zorgen we er ook voor dat studenten geen alternatieven gaan zoeken op de Wageningse woningmarkt’, zegt Van As.

Concurrentie

De prijs betekent niet dat er geen problemen zijn op de Wageningse studentenkamermarkt. Zo was het dit jaar bijvoorbeeld moeilijker voor uitwisselingsstudenten om aan een onderhuurkamer te komen in Wageningen. Dat kwam omdat veel Nederlandse studenten in 2020 vanwege corona langer bij hun ouders bleven wonen. In 2021 volgde een inhaalslag van die groep, die opeens ook meer ging reageren op kamers in onderhuur, waardoor de concurrentie toenam.

De vorige keer dat de prijs voor beste studentenkamerstad werd uitgereikt, werd Wageningen nog gedeeld een-na-laatste. Dat kwam toen onder meer door het quotum dat werd ingesteld voor het aantal studentenhuizen per straat. Het jaar daarvoor deed Wageningen het een stuk beter en werd tweede.

Bekijk hier de eerste reacties op het nieuws:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.