Struinen door digitaal groen

Studenten snuffelen aan de virtuele beleving van de natuur.
Een student schuifelt voorzichtig door een virtueel herfstig bos. Foto Roelof Kleis

Er gaat natuurlijk niks boven een wandeling in een echt bos, een duik in de echte diepzee of een excursie in het echte oerwoud. Maar met virtual reality (vr) is willekeurig welke natuurbeleving onder handbereik. Wat doet dat zo’n beleving van denkbeeldige natuur met een mens?

Studenten van het vak Anthrolopology of basic nature skills konden er gisteren in het Wander-lab in Gaia aan snuffelen. ‘In het vak zijn we vooral bezig met de zintuiglijke ervaring van de echte natuur’, licht docent Koen Arts (Bos- en Natuurbeleid) toe. ‘Zo’n vr-ervaring vormt een mooi contrast daarmee. Je dompelt je helemaal onder in die omgeving, alsof je je er echt bevindt. Maar de vraag is natuurlijk hoe volledig die onderdompeling is.’

Alternatieve natuurervaring

‘Zo’n vr-beleving is een alternatieve natuurervaring’, vult collega Rianne Kat aan. ‘In virtual reality kun je heel veel dingen niet. De natuur om je heen is niet echt. Maar je kunt het ook omdraaien en kijken naar wat je in zo’n omgeving juist wel kunt. Je kunt onder water, de bergen in of naar het andere einde van de wereld. Alles is in principe mogelijk. Het leuke is studenten daarover na te laten denken.’

Verandert een vr-ervaring bijvoorbeeld het verlangen om naar buiten te gaan?

Rianne Kat, docent Bos- en Natuurbeleid

Elke student beweegt zich tijdens het experiment zo’n vijf minuten in een denkbeeldig herfstig bos. Dat bos doet nogal nep aan, alsof je in een eenvoudige animatie zit. ‘Er zijn ook varianten waarbij met een 3D-camera beelden zijn gemaakt en je in een echt natuurgebied loopt’, legt Arts uit. ‘Maar voor dit eerste en kleine experiment binnen het vak is voor een eenvoudige versie gekozen.’

Interessante vragen

Desondanks tonen de meeste studenten zich enthousiast en verrast over hoe ‘echt’ zo’n virtuele wereld aanvoelt. Dat blijkt volgens Kat uit de bespreking na afloop. Het beleven van virtuele natuur roept volgens haar interessante vragen op. ‘Verandert een vr-ervaring bijvoorbeeld het verlangen om naar buiten te gaan? Of verandert de motivatie om natuur te beschermen of duurzaam te leven?’

De virtuele ervaring wordt geleverd door het Wander-lab. Dit is een nieuw onderdeel van de Environmental Sciences Groep, dat probeert abstracte data met hulp van technologieën als virtual reality en augmented reality op een nieuwe manier te presenteren in het onderwijs en onderzoek.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.