Zwamcijs – een Wagenings verhaal over stro, paddenstoelen en circulariteit

Door gebruik van paddenstoelen in plaats van soja, heeft het zwamcijsje een kortere voedselketen.
WUR Chef Maurice Beekmans and student editor Julia van der Westhuyzen with the zwamcijsje.

Nieuw: het zwamcijsje. Het ziet eruit en smaakt precies zoals een saucijzenbroodje, maar dit product is gemaakt van paddenstoelen. En gemaakt in Wageningen. Resource ging proeven.

Tekst: Julia van der Westhuyzen

Als Resource studentredacteur werd ik uitgenodigd voor de eerste proeverij van het Zwamcijsje op de campus. En ik moet zeggen, het is heerlijk. Een krokante buitenkant, met een authentiek gekruide vulling. Het smaakt niet erg naar paddenstoelen, wat denk ik goed is voor de minder avontuurlijk aangelegde eters. Ik ben normaal geen fan van gebak en hartige snacks, maar voor deze maak ik graag een uitzondering.

Waarom paddenstoelen? Mendelt Tillema, de oprichter van WUR startup UmaMeats die de Zwamcijs ontwikkelde, legt uit: ‘Granen zijn de meest verbouwde gewassen ter wereld, maar meer dan de helft van dit gewas wordt als stro gebruikt. Stro heeft, helaas, een zeer beperkte rol in de voedselketen omdat het veel lignine bevat; een stof uit de celwand van planten en bomen, die fungeert als het cement tussen de vezels. Oesterzwammen zijn dol op dit stofje, en de paddenstoelen gebruiken wij dan weer om saucijsjes van te maken. Daarna kan het stro gebruikt worden als diervoeder.’

Beter dan soja

Het Zwamcijsje is onderdeel van een initiatief voor toekomstbestendig voedsel: het produceren van voedsel dat gezond is voor mens en planeet. Door het gebruik van paddenstoelen in plaats van soja, heeft het zwamcijsje een kortere voedselketen.

Tillema: ‘De natuurlijke smaak en textuur van de oesterzwam passen bij dit product alsof het zo moest zijn.’ Het Zwamcijsje bootst de authentieke textuur van worst na, maar met minder toevoegingen en dertig procent minder vet dan andere vegetarische worstenbroodjes, zeggen de makers.

Aurora

Het is de bedoeling om het als een paddenstoelenproduct in te markt te zetten, en zodoende de ‘volgende stap na vegan’ te zetten. ‘Dus geen reclame maken met wat er niet in de vegan vleesvervangers zit, maar focussen op wat al aanwezig is in het veganistische voedsel dan we eten’, aldus Tillema.

WUR Chef Maurice Beekmans vindt het leuk dat Aurora als een van de eerste plekken ter wereld het zwamcijsje op de kaart heeft staan en past het in de plantaardige catering die al in Aurora beschikbaar is. De zwamcijs is beschikbaar voor ongeveer 2,75 euro.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.