Bijna stemmen op de docent van het jaar

Wie wordt de docent van het jaar? De stemhokjes gaan bijna open.
Arie Nieuwenhuizen, winnaar in 2020. Foto: Guy Ackermans.

Lange tijd was het onduidelijk of er dit jaar wel een Teacher of the Year Award (TOTY) zou worden uitgereikt. Waar studenten voorheen elk jaar rond februari mochten stemmen op hun favoriete docent, bleef het dit voorjaar angstvallig stil rondom de prijs. Maar de kogel is door de kerk: van 16 tot en met 29 mei is er tóch een verkiezing.

De vertraging is ontstaan doordat het Universiteitsfonds, dat de TOTY-verkiezing van oudsher regelt, stopt met de organisatie ervan. Het fonds wil zich meer richten resultaatgerichte fondsenwerving. In een recent overleg tussen Lies Boelrijk van het Universiteitsfonds, rector magnificus Arthur Mol en onderwijsdecaan Arnold Bregt is de organisatie overgedragen aan Education & Student Affairs (ESA). Bregt: ‘Toen ik hoorde dat het Universiteitsfonds ermee wilde stoppen, dacht ik: deze prijs mogen we niet kwijtraken.’

‘Vanaf volgend collegejaar zal ESA alle onderwijsprijzen gaan organiseren’, vertelt Bregt. ‘Dat is ook handig, want als ESA hebben wij makkelijke toegang tot docenten en studenten.’ Door de vertraging zal de uitreiking deze keer niet in juni, maar pas volgend collegejaar worden gehouden, namelijk op 11 oktober. Bregt: ‘Vanwege tijdsgebrek is het niet haalbaar om dit nog voor het einde van dit academisch jaar te organiseren.’

Procedure

De procedure is vergelijkbaar met hoe het Universiteitsfonds TOTY organiseerde. Studenten mogen tussen 16 en 29 mei hun stem uitbrengen op hun favoriete docent. Daarbij kunnen ze kiezen uit zo’n 150 docenten, die op basis van vakevaluaties zijn genomineerd. Daar rolt dan een longlist met de beste tien docenten uit. Die zal bekend worden gemaakt op 3 juni. Een jury, bestaande uit zeven WUR-studenten, interviewt alle docenten op de longlist en kiest een top vijf: de shortlist. Mogelijk wordt die begin juli nog bekendgemaakt, maar dat kan ook september worden, afhankelijk van de agenda’s van docenten en juryleden. Ook kiest de jury een uiteindelijke winnaar, die dus op 11 oktober bekend wordt gemaakt.

Ondanks de vertraging is Bregt blij dat de prijs doorgaat. ‘Docenten hebben het er toch wel over met elkaar. Alleen genomineerd worden is al heel eervol. Winnaars van de prijs zijn echt helden in Wageningen. Denk aan Jessica Duncan, Fred de Boer, of Gert Peek: stuk voor stuk boegbeelden van het onderwijs.’ De laatste editie werd uitgereikt aan het collectief van docenten en ondersteunend personeel voor hun inzet in coronatijd; het jaar ervoor won Arie Nieuwenhuizen (zie foto).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.