Docent van het jaar: het collectief

De Teacher of the Year award krijgt dit jaar een andere invulling.
Arie Nieuwenhuizen, winnaar in 2020. Foto: Guy Ackermans.

De prijs voor docent van het jaar wordt dit jaar niet zoals gebruikelijk aan één docent uitgereikt. Dat heeft het Universiteitsfonds Wageningen in een email laten weten aan de 250 genomineerde docenten voor de Teacher of the Year (TOTY) award.

‘De docenten kwamen er eigenlijk zelf mee,’ zegt Susanne van der Vliet van het Universiteitsfonds Wageningen. ‘Meerdere genomineerde docenten zeiden dat het dit jaar beter zou zijn om het collectief van alle leraren en ondersteunend personeel in het zonnetje te zetten, in plaats van één individu. Op basis daarvan hebben we besloten de prijs dit jaar anders in te richten, zodat de gezamenlijke inzet centraal staat.’ Hoe dat er straks uit gaat zien, is nog niet bekend, aldus Van der Vliet. ‘We zijn druk bezig met een alternatief, maar dat is nu nog in ontwikkeling.’

Wat mij betreft mag de huidige generatie studenten, ook wel een hart onder de riem worden gestoken

Docent fysiologie en TOTY 2020 Arie Nieuwenhuizen

Docent fysiologie Arie Nieuwenhuizen won TOTY in 2020. Hij vindt het een ‘aardig idee’ om het collectief in het zonnetje te zetten. ‘Mits heel expliciet ook het ondersteunend personeel wordt meegenomen in datzelfde zonnetje. Natuurlijk is het ook in corona-tijd zo dat sommige docenten nét een stapje extra zetten, maar in zijn algemeenheid hebben de maatregelen tot veel extra werkdruk geleid voor de docenten en het ondersteunend personeel. De voldoening uit mijn werk is flink afgenomen, omdat die sterk afhangt van de interactie met studenten. Toch is het onderwijs de afgelopen tien maanden “gewoon” doorgegaan en dat is iets waar we met z’n allen wel een flinke pluim voor hebben verdiend.’

‘Misschien moeten we het nog breder trekken’, vervolgt Nieuwenhuizen. ‘Wat mij betreft mag de huidige generatie studenten, voor wie de opleiding en het studentenleven op dit moment ook niet is wat ze ervan hadden verwacht, ook wel een hart onder de riem worden gestoken.’

Motivatie

‘Het winnen van de award heeft me een stukje extra motivatie gegeven’, zegt Nieuwenhuizen. ‘Het is een blijk van waardering van de studenten. Verder gaat het docentenleven gewoon door.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.