Column Oscar: CO2-smartwatch

'Mijn ideaal: een smartwatch die live de (klimaat)impact aangeeft van een handeling.'

De Rabobank komt na deze zomer met een functionaliteit om je CO₂-voetafdruk in te schatten op basis van je uitgaven. De functie is vrijwillig aan te zetten in de Rabo App en zal Carbon Insights gaan heten. Hoewel het allemaal vast niet heel precies zal zijn, lijkt het mij megahandig om op deze manier wat meer zicht te krijgen op mijn klimaatimpact. Ik mis namelijk wel eens de harde cijfers om alle keuzes overzichtelijk te maken.

Als ik zo’n beetje om me heen kijk, is onze generatie ontzettend goed bezig klimaatbewuster te leven. We eten minder vlees, reizen minder met het vliegtuig en kopen minder spullen. Supergoed natuurlijk, maar soms zit het eco-guilt mijn toekomstplannen in de weg. Ik zou graag een eigen bedrijfje beginnen in de foodwereld, zoals een restaurantje of een eigen winkeltje, maar het is ontzettend lastig om dit duurzaam op te zetten. Zo zou ik het liefst al mijn producten ook voor jonge en minder kapitaalkrachtige mensen beschikbaar maken, maar alles groen willen doen werkt nu eenmaal door in de prijs. Ook wil ik ingrediënten halen bij kleine producenten, maar kleinschalige productie kost een stuk meer energie dan grotere batches.

Ik mis wel eens de harde cijfers om alle keuzes overzichtelijk te maken.

Het lijkt soms het beste om helemaal niets te doen, om zo min mogelijk te kopen en helemaal niet te reizen, maar dat is ook geen reële optie. Daarnaast heeft iedereen wel een paar eco-guilty pleasures: voor mij zijn dat in bad zitten en naar de sauna gaan.

Juist hierom wil ik de energie en tijd die ik in groener leven stop, zo efficiënt mogelijk gebruiken. Dat betekent onder meer dat ik wil weten wat de beste keuzes zijn. Wat dit onder meer troebel maakt, is dat duurzaamheid op zichzelf geen eenheid heeft. Je kunt kijken naar de CO₂-uitstoot, naar de waterconsumptie of naar energieverbruik bijvoorbeeld. En hoe weet je welke uitstoot het zwaarst weegt in een vergelijking?   

Daarnaast heeft iedereen wel een paar eco-guilty pleasures: voor mij zijn dat in bad zitten en naar de sauna gaan

Wat mij ideaal lijkt, is om een soort smartwatch te hebben die live aangeeft wat de impact is van een handeling. Ik noem ‘m de Smartwhats-the-impact. Met behulp van dit apparaatje, kun je eindelijk weloverwogen keuzes maken. Want is het nou beter om duurzaam beddengoed te bestellen uit Engeland, of een iets minder duurzame versie die je met de fiets kunt ophalen? En is het de moeite om twee aardappels te bewaren van gister, als je daarvoor de oven weer aan moet zetten vandaag? Check je Smartwhats en je weet meteen wat de meest groene keuze is.

Mijn ideale apparaatje is voor nu misschien nog niet haalbaar, maar de Rabobank zet een eerste stap in de goede richting. Nederlanders die vanaf deze zomer meer inzicht hebben in hun uitstoot, het is allemaal de schuld van de Rabobank!

Oscar Delissen is vierdejaars student Levensmiddelentechnologie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.