Je studentenhuis opnieuw inrichten – gratis

Een nieuw interieur hoeft niet duur te zijn. Het kan zelfs gratis.
Screenshot uit de stop-motion video. Beeld Muriel Plaster

Muriel Plaster (23) is bachelor student Marine Ecology. Haar geplande stage in het buitenland viel in het water door corona. In de plaats daarvan ging ze de studentenflat van haar vriend van een nieuw interieur voorzien.

‘Mijn vriend en ik waren van plan naar Curaçao te gaan voor stage. Ik had de huur van mijn kamer al opgezegd, en hij had zijn meubels al verkocht. Toen bereikte corona het eiland en konden we niet vertrekken.’

Alleen een matras

‘Aangezien ik mijn kamer niet meer had, verbleven we samen in de studentenflat van mijn vriend in Den Haag. Het enige dat hij daar nog had, was een matras. Ik besloot op Marktplaats en andere websites te zoeken naar gratis aangeboden meubilair zodat we fatsoenlijk konden werken en leven in zijn kamer tot het reizen weer zou zijn toegestaan. Verrassend genoeg bleken veel mensen meubilair gratis weg te geven, en we begonnen de gehele kamer in te richten. Toen we klaar waren, zag het er beter uit dan in de drie voorgaande jaren.’

Toen we eens wat meubels mochten ophalen van een oudere vrouw die naar een verzorgingstehuis was verhuisd, dronken we koffie met haar kinderen

Muriel Plaster

‘Omdat we nog steeds niet naar Curaçao konden, schreef ik me in voor de cursus Empowerment for Sustainability. Bij deze cursus hoorde een zelfgekozen project om milieubewustzijn over te brengen en de mensen om je heen te motiveren. Geïnspireerd door het opknappen van mijn vriend zijn kamer, besloot ik de woonkamer van zijn studentenflat onder handen te nemen en de voortgang op de sociale media te delen. De woonkamer werd meer gebruikt als een stortplaats voor oud meubilair dan als een plek om elkaar te ontmoeten of samen te zijn. Iedereen bleef in de regel gewoon op zijn eigen kamer. De uitdaging was om de woonkamer nieuw leven in te blazen en er een hoogwaardig interieur van te maken met alleen gratis weg gegeven meubilair.’

Oude piano

‘We begonnen met het weggeven van de bestaande meubels, waarmee we een hele hoop mensen blij konden maken. Alle huisgenoten hielpen mee een oude piano te versjouwen naar de nieuwe eigenaar. Ik ruilde een chocolatetaart voor muurverf en werd vrienden met de buren van wie wij gereedschap mochten lenen. Toen we eens wat meubels mochten ophalen van een oudere vrouw die naar een verzorgingstehuis was verhuisd, dronken we koffie met haar kinderen. Elk object had een verhaal en het werd een bijzondere ervaring. Deze manier van “meubels shoppen” was gewelding. Vooral in een tijd van corona waarin je alles online kan bestellen en thuis geleverd krijgt zonder dat er menselijk contact aan te pas komt.’

‘Mijzelf beperken tot uitsluitend gratis meubilair werd al snel een uitdaging: hoe creëer je een stijlvol interieur binnen drie weken met een beperkt budget? Door dit proces kwam mijn creativiteit op gang, en werd duidelijk dat een goede interieur make-over niet per se hoeft te beginnen met een bezoek aan de dichtstbijzijnde IKEA.’

‘Ik vind het een geweldig idee om je gebruikte meubels gratis weg te geven, vooral vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Deze benadering heeft zoveel mogelijkheden. Het zoeken naar meubels werkt onthaastend, zorgt ervoor dat je goed nadenkt over wat je nodig hebt en wilt, en vermindert verspilling. Bovendien word je er creatief van en kom je in contact met andere mensen.’

Bakfiets

‘Ik deelde het gehele inrichtingsproces interactieve op mijn Instagram pagina. Het resultaat is een soort geanimeerde instructievideo en een stop-motion video van de kamer. Ik was enige tijd gefascineerd door het maken van animaties, ik had dat nog nooit gedaan. Het bleek tot mijn verrassing echt heel makkelijk met PowerPoint en een Youtube instuctievideo. Het kostte mij slechts anderhalve dag de animaties te maken.’

‘Het project is klaar, maar ik zal zeker in de toekomst op deze manier blijven inrichten. Mocht iemand dit overwegen voor thuis: gewoon doen! Er worden tussen de 80 en 120 meubelstukken gratis aangeboden op Marktplaats per dag, alleen al in de omgeving van Den Haag. Wageningen is natuurlijk iets kleiner, maar als je de zoekradius instelt op 10 tot 25 kilometer kun je alles vinden wat je nodig hebt, ook in Arnhem en Ede. Leen een auto, vraag een vriend of huur een bakfiets.’

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.