Column Steven: Op Skeercation

‘Pak de skeerheid, voor hij jóu pakt. Aanvallen is de beste verdediging.’

Een vroege ochtend in april. Ik sta met een werkgroepsgenootje bij de koffieautomaat. ‘Ik geef die duizend euro liever uit aan iets anders dan een week skivakantie’, zegt ze. Bizar bedrag inderdaad voor een week vakantie! Het kan ook voor de helft en met die paar honderd ‘bespaarde’ euro’s kun je een extra keer op vakantie. Twee voor de prijs van één. Dat laat het hart van een echte Nederlander sneller kloppen, toch?

Hoe kun je met niet al te veel geld optimaal genieten? Gave dingen doen, maar dan wel skeer, oftewel goedkoop. Skeer kun je zíjn (blut), maar je kunt het ook dóen. Bijvoorbeeld: opletten wat je uitgeeft voor een vakantie. De economische theorie zegt: elke extra gespendeerde euro kent een afnemende meeropbrengst. Vakanties zijn hiervoor het sluitende empirische bewijs.

Helaas, zij gingen aan hun eigen spilzucht ten onder en namen het vakantieplan mee in hun val

Met geleende auto’s, volgeladen met ski’s van Marktplaats, reed ik met vrienden deze winter naar Slovenië. Lessen nemen is niet nodig: we hebben YouTube (€0) en elkaar. Plus, ervaring is de beste leermeester (€0). Ten opzichte van Oostenrijk, krijg je in Slovenië twee dagen skiën voor de prijs van één (Sloveense skipas voor 4 dagen: €85).

Er ook mensen die meer plezier halen uit minder vakantie, maar dan wél met zorgeloos spenderen. Dit soort volk heb ik in een andere vriendengroep, met wie ik bíjna op skivakantie ging. Helaas, zij gingen aan hun eigen spilzucht ten onder en namen het vakantieplan mee in hun val. Om ‘in te komen’ werd namelijk alvast een prijzig bezoekje gebracht aan een indoor-skihal in Nederland. Dat ging niet helemaal lekker, dus er moesten ski-lessen komen. Nu dit bovenop de luxe accommodatie moest worden begroot, bleek hun budget niet meer toereikend. Vakantie gecanceld.

Mijn advies: pak de skeerheid, voor de skeerheid jóu pakt. De aanval is de beste verdediging.

Toegegeven: op comfort moet je dan soms wat inleveren. De skiliften in Slovenië waren oud, krap, langzaam en zo slecht bestand tegen de wind dat ze soms gepauzeerd moesten worden. Ook verdient het skeercation-vakantieconcept een disclaimer: geld besparen kent risico’s. Zo reden wij in een oudere auto die door autopech strandde in Oostenrijk. Dat was je bij je gemakkelijke pakketreis inclusief vliegticket, luiers en speentjes niet gebeurd.

Op dag vier bezochten we een andere piste. De ticketverkoopster vertelde dat er bovenaan de berg een wellness-centrum was. ‘Oh ze hebben luxe wellness? Maar hebben ze ook skeerness?’ zei ik.

Steven doet een master Economie en Beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.