Zo kom je die zomer wel door

Tips voor lekker luieren of juist op avontuur.
Bijdrage aan de expositie Rebel Garden (zie tip Joke Webbink): Emilio LopezMenchero, Trying to be Waluliso, 2024. Foto Femke den Hollander

De zomervakantie. Ach, wat hebben we daar weer naar uitgekeken. Er even tussenuit, ver weg of juist niet. Lekker luieren of juist op avontuur. Voor het geval je tijd overhoudt, vroegen we medewerkers en studenten tips om die tijd extra leuk te besteden. Zie hier de oogst. Prettige vakantie!

Sanne Kruikemeier, persoonlijk hoogleraar Digitale Media en Samenleving

‘Mijn aanbeveling voor de zomer is het boek Met ons gaat het nog altijd goed: 8 sombere mythes over Nederland ontrafeld, door Peter Hein van Mulligen. Nederlanders zijn vaak pessimistisch over de staat van hun land. Dit boek biedt een ander perspectief. Van Mulligen gebruikt statistieken om aan te tonen dat veel van het pessimisme niet op feiten is gebaseerd en hij ontrafelt een aantal sombere mythes. Als je deze zomer een optimistisch, realistisch en nuchter boek wilt lezen en beter wilt begrijpen waarom het met ons (nog altijd) goed gaat, dan raad ik dit boek zeker aan.’

Alita Tithphit, bachelorstudent Food Technology

‘Een van mijn favoriete boeken is Atomic Habits van James Clear. Het is een zelfhulpboek waarmee je duurzame gewoonten aan kunt leren door doelen met je identiteit te verbinden en minder de focus te leggen op resultaat. Door deze aanpak kon ik mijn passies en doelen in lijn brengen met een gevoel van vervulling en dankbaarheid. Door je in de achtergronden van bepaalde ideeën te verdiepen, neem je de belangrijke zaken beter tot je en weet je beter waar je op moet letten. De zomer is de perfecte tijd voor reflectie en het stellen van nieuwe doelen. Als discipline een gewoonte wordt, is alles makkelijk.’

Chris van Kreij, manager Omnia

‘Mijn tip is de NS-wandeling Hemelse Berg in Arnhem. Deze duurzame route van ‘Station naar Station’ beveel ik van harte aan. Prachtig wandelen in de bossen en genieten van het vergezicht over de uiterwaarden. Ik kom hier tot rust na een drukke werkdag in Omnia. De Hemelse Berg met de prachtige beek, de Engelse huizen in Heveadorp, Landgoed Duno en de Westerbouwing. En wanneer je Villa Hartenstein passeert, het vroegere hoofdkwartier van de operatie Market Garden en nu het kloppend hart van het Airborne Museum, stop dan even bij de UniversiTree. Die boom werd daar ter ere van het 100-jarig bestaan van Wageningen Universiteit geplant!’

Sven Stremke, persoonlijk hoogleraar Landschapsarchitectuur

‘Ik tip een regionale bestemming: Zonnepark de Kwekerij in het Gelderse Hengelo. Dit project voor hernieuwbare energie is een game changer en zeker de moeite van een bezoek waard. Het is zowel een zonnepark als een natuurpark. In plaats van monocultuur wordt hier op één locatie lokale groene stroom opgewekt, natuur ontwikkeld, groeit de biodiversiteit en kan er gerecreëerd worden. Het combineren van deze verschillende functies maakt dat de Kwekerij het ‘energielandschap’ van de toekomst is.’

Xiaoyong Zhang, China-coördinator WUR

‘Daar hoef ik niet lang over na te denken. Ik tip het 2.400 jaar geleden gepubliceerde boek Zhuangzi, een fundamentele tekst van het Daoïsme. Het biedt diepgaande inzichten die relevant zijn voor onze moderne tijd. Het boek is een pleidooi voor het omarmen van eenvoud, spontaniteit en harmonie met de natuur. Zhuangzi’s lessen over de relativiteit van perspectieven zetten aan tot openheid van geest en tot tolerantie en zorgen ervoor dat we elkaar beter begrijpen. De nadruk op natuurlijkheid en terughoudendheid zorgt voor mentaal welzijn en veerkracht, een waardevol tegengif tegen de constante druk om productief en succesvol te zijn.’

Noor, student en woordvoerder Wageningen for Palestine

‘De zomervakantie biedt mij een kans om me te verdiepen in zaken die anders aan me voorbijgaan. Dat is vast voor meer mensen zo. Veel lezers zullen de tenten op de campus hebben gezien, maar niet precies weten waarom studenten daar al maandenlang slapen. Daarom raad ik Towers of Ivory and Steel van Maya Wind aan. In dit boek zet deze Joods-Israëlische schrijver uiteen hoe werkelijk elk facet van Israëlische universiteiten wordt aangewend voor de onderdrukking van Palestijnen. Het boek maakt de centrale rol van de universiteit in deze onderdrukking duidelijk en daarmee ook de reden voor een boycot.’

Joke Webbink, Kunst- en Cultuurcommissie WUR

‘Mijn tip is de expositie Rebel Garden in Brugge. Drie musea vlak bij elkaar maakten samen een tentoonstelling over de klimaatcrisis. Het Groeningemuseum, Gruuthusemuseum en het Sint-Janshospitaal tonen werk van vijftig contemporaine kunstenaars. Uit Nederland leverde Maartje Korstanje een bijdrage. Een groep studenten van de hogeschool Van Hall Larenstein richtte her en der Guerilla Gardens in. De manier waarop de tentoonstelling is opgebouwd is prachtig, maar let goed op: voor je het weet mis je iets. De meeste indruk op mij maakte de visie van papegaai Alex op de ontwikkeling van ons leven op aarde. De tentoonstelling loopt tot 1 september. Gaat dat zien.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.