Wageningen tweede ‘kamerstad’

Na Enschede is Wageningen de beste studentenkamerstad van 2018.
Foto: Marte Hofsteenge

Dat zeggen studentenvakbond LSVb en kenniscentrum studentenhuisvesting Kences.

Het is de tweede keer dat LSVb/Kences de ranglijst maken. Vorig jaar streek Delft met de eer en eindigde Wageningen vijfde. Delft staat nu onderaan. De lijst wordt opgesteld om de studentenhuisvesting onder de aandacht te brengen. Gemeenten die het kamertekort slim aanpakken, worden met de onderscheiding in het zonnetje gezet.

Kamertekort

De studie neemt het huisvestingsbeleid van de dertien steden met de meeste studenten onder de loep. Daarbij worden punten gegeven voor het functioneren van de corporaties (max. 15 punten), de particuliere kamerverhuur (15), de informatievoorziening door de gemeente (5) en de speciale projecten (10) die in gang gezet zijn om het kamertekort aan te pakken. In totaal zijn 45 punten te verdienen.

studentenkamerstad.jpg

Enschede scoort met 28 punten het best, op één puntje gevolgd door Wageningen. Dat had makkelijk anders gekund, als de gemeente de informatievoorziening op de eigen site wat beter voor elkaar had. Voor dit onderdeel scoort Wageningen maar één punt, het slechtste resultaat van alle studentensteden. De corporaties (10 punten) doen het wel goed. Met name de samenwerking van Idealis, WUR en de gemeente in de jaarlijkse huisvestingsmonitor krijgt een pluim.

Quotum
Opmerkelijk genoeg draagt de particuliere verhuur (12 punten) het meeste bij aan de tweede plaats van Wageningen. De stad heeft de particuliere verhuur van kamers de afgelopen jaren juist aan banden gelegd. Per straat is een quotum opgelegd aan huizen met kamerverhuur. Die drempel is gelegd om vermeende overlast tegen te gaan. Dat Wageningen toch goed scoort, komt doordat het relatief goedkoop (312 euro) is om een vergunning te krijgen voor particuliere verhuur.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.