‘Nu alles mag, wil niemand iets missen’

Studenten zoeken een nieuwe balans nu er weer mag worden gefeest.
Feest op SSR. Foto Guy Ackermans

De meeste coronamaatregelen vervielen eind februari. Vanaf dat moment kon er na twee jaar beperkingen weer ouderwets worden geborreld en gefeest bij de studentenverenigingen. De vrijheid zorgt voor veel vreugde bij studenten, maar betekent ook dat ze weer een nieuwe balans moeten vinden tussen studie en de kroeg.

‘We moeten vooral jongerejaars die elke dag op stap willen een beetje tegen zichzelf in bescherming nemen’, zegt SSR-W voorzitter Anne van der Molen. Sommigen moeten nog met alcohol leren omgaan en hun grenzen leren kennen, vertelt ze. ‘Zij hebben nooit met regelmaat kunnen uitgaan, dus die ontdekken nu wat dat betekent. Dat was natuurlijk altijd al zo voor nieuwe eerstejaars studenten, maar door corona speelt het op dit momen meer.’

Een van de bestuursleden van SSR-W is aanspreekpunt voor eerstejaars. ‘Die houdt in de gaten hoe het met ze gaat, waar ze tegenaan lopen en of ze druk ervaren om alcohol te drinken. We zijn niet hun ouders, maar als ouderejaars heb je wel een verantwoordelijkheid. Zo streven we er bijvoorbeeld naar geen grote feesten en activiteiten te plannen in de zelfstudieweken en tentamenweken.’

Oude kroegleven

Bij WSV Ceres is na het loslaten van de coronamaatregelen het oude kroegritme weer snel opgepakt, vertelt voorzitter Sil Penders. ‘Vooral de eerste weken was daar ontzettend veel vreugde over bij iedereen, maar je raakt er ook al gauw weer aan gewend.’ Waar leden nog wél aan moeten wennen, is hoe ze hun leven nu moeten indelen, zegt Penders. ‘De hele structuur van het leven van een student is voor lange tijd veranderd door de pandemie. Nu willen het leven weer volop meepakken. Maar brakheid en weinig slaap hebben invloed op je studie. Studenten moeten voor zichzelf weer opnieuw uitvinden en leren hoe ze hun studie combineren met de kroeg. We moeten onze draai weer vinden.’

Je wil “ja” zeggen tegen alles, maar dat kan gewoon niet als je fulltime studeert

Djoeke Dankloff

Ook bij KSV Franciscus lijkt het soms alsof studenten twee karige feestjaren willen inhalen. Voorzitter Djoeke Dankloff: ‘Mensen hebben zo lang niks mee kunnen maken, dat ze nu niks willen missen. Ik snap dat, maar daar kunnen studiepunten onder lijden. Je wil “ja” zeggen tegen alles, maar dat kan gewoon niet als je fulltime studeert. Je moet de juiste balans vinden tussen studie en de vereniging om het goed te kunnen combineren. We hopen dat ouderejaars hun kennis hierover delen met de jongerejaars om elkaar te helpen.’

Energie

Dat er weer volop geborreld en gefeest kan worden is dus aanpassen, ziet Dankloff. ‘Aan de ene kant kost uitgaan natuurlijk energie, maar je krijgt er ook veel energie van. Je merkt dat studenten blij zijn dat ze weer bij elkaar kunnen komen zonder teveel nadenken over hoe het volgens de coronaregels moet.’

Of er een link is tussen de heropening van kroegen en de tegenvallende opkomst in colleges op de campus, is niet bekend. Ceres-voorzitter Penders acht het mogelijk. ‘Mensen zijn zo gewend geraakt aan het online volgen van colleges, dat ze nu denken: ik heb dit al twee jaar gedaan en dat werkt prima. Dus als ik online college kan volgen, kan ik nog een uurtje langer in bed blijven liggen en zet ik m’n laptop aan als het college begint. Dat begrijp ik ook wel.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.