WUR-studenten gaan de raad (weer) in

WUR-studenten gaan de gemeenteraad in namens GroenLinks, PvdA en Connect.
Vlnr: Dirk Wevers (VVD), Sarah Alen (Connect) en Melissa van der Lingen (PvdA) voor het stadhuis in Wageningen. Foto: Guy Ackermans

GroenLinks en de PvdA sleepten allebei twee extra zetels in de wacht. Daarmee zijn die partijen de grote winnaars van de Wageningse gemeenteraadsverkiezingen. Connect lijkt ondanks honderden extra stemmen te blijven steken op twee zetels, zo bleek uit de voorlopige uitslagen.

Masterstudent Food Technology Rosanne Groot (25) stond als tweede op de kandidatenlijst van GroenLinks, de grote winnaar die van zes naar acht zetels groeit. ‘We zijn superblij met het resultaat’, zegt Groot met een schorre stem van het schreeuwen. ‘We keken met de fractie in het gemeentehuis. Toen de laatste resultaten binnenkwamen rond kwart voor twaalf, konden we feest gaan vieren. Dit hadden we eigenlijk niet zien aankomen, maar het is een enorme bevestiging van ons werk de afgelopen jaren. We zijn heel blij dat Wageningers ons zo steunen en dat wij ons werk voor de stad de komende jaren kunnen voortzetten.’

Vier jaar geleden werd Groot ook al verkozen met voorkeursstemmen. Uiteindelijk stond ze haar zetel toen af omdat ze kandidaat stond voor het voorzitterschap van DWARS, de jongerenvereniging van GroenLinks. ‘Dat combineer je niet vanwege onafhankelijkheid.’ Twee jaar later kwam de plek weer vrij en nam Groot alsnog plaats in de gemeenteraad. ‘Ik doe dit nu twee jaar met veel plezier.’ De komende jaren wil Groot zich blijven inzetten voor het woondossier. ‘Afgelopen jaren hebben we veel woningen kunnen bijbouwen, waardoor de wachttijd van alle studentensteden het kortst is in Wageningen. Vier jaar geleden stonden we er een stuk slechter voor. De komende jaren willen we meer woningen bouwen die betaalbaar zijn en dat ook blijven.’

Van twee naar vier

Melissa van der Lingen (23, bachelorstudent Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen en Economie en Beleid) stond als vierde op de kandidatenlijst van PvdA. Die partij is verdubbeld in zetelaantal: van twee naar vier. ‘We hebben echt een geweldige campagne gevoerd met zo’n vijftig vrijwilligers’, vertelt Van der Lingen. ‘We gingen voor drie zetels en dat zijn er uiteindelijk zelfs vier geworden, en dus kom ik direct in de raad. Dat is natuurlijk heel gaaf. Het was spannend, na afloop hebben we wel staan feesten.’ Van der Lingen was eerder al raadslid namens Connect Wageningen, waar mentale gezondheid van Wageningers een van haar speerpunten was.

Het mag knetteren in debatten

Dirk Wevers, masterstudent Moleculaire Levenswetenschappen

Bachelorstudent Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning Sarah Alen (20) was lijsttrekker van jongerenpartij Connect Wageningen. Haar partij haalde twee zetels, hetzelfde aantal als vier jaar geleden. ‘Maar we zijn super tevreden; we zijn er qua aantal stemmen fors op vooruitgegaan. Het was heel tof met veel mensen in gesprek te gaan, op straat en op de markt.’ Wel was het erg druk in combinatie met de studie. ‘Ik had veel excursies en daarna was het tentamenweek. Nu moet ik dus wel even tot rust komen. We hebben een spa-dag gepland met de fractie.’ En daarna direct aan de slag? ‘Dit weekend beginnen we alweer met vergaderen. We gaan het meemaken. Ik heb er zin in.’

Knetteren in debatten

Dirk Wevers (23, masterstudent Moleculaire Levenswetenschappen) was de nummer vier bij de VVD, de partij behaalde net als vier jaar geleden twee zetels. Hij komt dus niet direct in de raad. ‘Iedereen krijgt er het liefst zetels bij, maar ik denk dat we terug kunnen kijken op een geslaagde campagne. In omringende gemeenten heeft VVD verlies geleden of is gelijk gebleven. Wij zijn ook gelijk gebleven in zetelaantal en dat is een mooi compliment voor onze campagne en het oppositiewerk dat we de afgelopen vier jaar hebben verricht. Ik blijf met dezelfde toewijding actief als steunfractielid en zie deze uitslag als stimulans om ons verhaal nog duidelijker te presenteren.’

Wevers kijkt met een goed gevoel terug op de campagnetijd. ‘Het mag knetteren in debatten, maar na afloop kun je gewoon een biertje met elkaar drinken. Dat vind ik fijn aan de Wageningse gemeenteraad.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.