[no]WURries: Kater

'Heeft iemand tips voor als je een drankje teveel op hebt?'

Omarm het

‘Merken dat je tolerantie verminderd is, kan vervelend zijn, maar het is ook een zegen! Zo ben je minder geld kwijt voor hetzelfde effect, en drink je ook minder wat weer goed is voor je gezondheid en je lichaam. Dat terzijde, het is ook belangrijk dat je langzaam opbouwt en niet direct de hoeveelheid alcohol die je vroeger dronk inneemt. Daarnaast: drink voldoende water tussendoor, dat zorgt ervoor dat je kater de volgende dag minder heftig is. Anders helpt veel water en aspirine de volgende ochtend ook. Succes bij de volgende feesten!’

Vincent van de Pas, masterstudent Biologie

Drink minder

‘Ik ben bijna geheel gestopt met het drinken van alcohol sinds het begin van 2019. Ik drink zelden, en als ik het doe maximaal één of twee biertjes. Dus als je een erge kater hebt na het drinken, raad ik je aan gewoon minder te drinken.’

Andre Kuhn, postdoc Biochemie

Vocht

‘Drink genoeg vocht! Neem vóór en na het feest water. Zelf drink ik een geweldige zelfgemaakte sportdrank voor extra hydratatie op warme dagen: voeg een mespuntje zout, een theelepel suiker en één limoen aan één liter water toe. De eerste keer dat ik het maakte, werd het warm in de zon, wat ik niet zou aanraden. Bewaar het drankje liefst gekoeld.’

Chloé Girka, alumnus Geo-Information Science

Gezond ontbijt

‘Mijn advies is om veel water te drinken gedurende de avond. Hiermee voorkom je een (enorme) kater. Als je vergeten bent water te drinken tijdens de avond, drink dan in elk geval enkele glazen voor het slapen gaan. Eet voldoende voor je begint te drinken en vermijd, ondanks de kater, de volgende ochtend koffie, dat maakt de kater alleen maar erger. Eet een gezond ontbijt, ga sporten en drink ook de dag na het feest voldoende.’

Bauke van Gils, masterstudent Animal Sciences

Genoeg slaap

‘Goed om te horen dat je zo’n lol hebt bij de feesten nu de coronarestricties worden losgelaten. Een kater is inderdaad vervelend, en de beste oplossing is om minder te drinken. Zelf merk ik dat voldoende slaap na een feest de kater vermindert. Ik raad je aan om een stevige maaltijd te eten voor je gaat drinken en gedurende de avond veel water te nemen. Eet ook iets zouts voor je gaat slapen, daarmee voorkom je uitdroging.’

Mariska Lensink, bachelorstudent Nutrition and Health

Next [WUR]ry:

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag vóór 18 maart naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.