Trimbos: 2x meer psychische problemen en problematisch middelengebruik bij studenten

Trend zichtbaar onder bijna alle Nederlanders, met studenten als uitschieters.
Donkere wolken Bijna de helft van de studenten kampt depressieve gevoelens of andere psychische problemen. Foto Jari Hytönen via Unsplash

Het aantal studenten met psychische aandoeningen en problematisch middelengebruik is in twaalf jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit een studie van het Trimbosinstituut die woensdag is gepubliceerd.

Bij studenten is de toename van angststoornissen, depressies, ADHD en overmatig alcohol- en drugsgebruik groot (Resource zocht laatst nog uit het dat in Wageningen zit). In 2009 meldde 22 procent van de studenten gedurende dat jaar zulke problemen te hebben gehad. Dat gaat nu om 44 procent. Onder werkenden is dat slechts 21 procent.

Landelijke trend

De studenten zijn uitschieters binnen een trend die onder Nederlanders van bijna alle leeftijden te zien is. Twaalf jaar geleden ging het om 1,9 miljoen gevallen en nu om 3,3 miljoen. Dit blijkt uit een grootschalig bevolkingsonderzoek van het Trimbosinstituut. In de afgelopen drie jaar zijn er voor de studie 6.200 deelnemers ondervraagd.

Psychologiehoogleraar Pim Cuijpers noemt de uitkomsten in dagblad Trouw verontrustend. Maar dat studenten zoveel vaker aangeven te kampen met problemen zou volgens hem ook kunnen komen doordat zij die problemen makkelijker toegeven. Want in landen waar een stigma rust op psychische stoornissen, zie je volgens hem dat ‘de cijfers in de regel laag zijn’. Annemarie Luik, programmahoofd epidemiologie bij het Trimbos-instituut, noemt de prestatiedruk in het onderwijs als een mogelijke reden.

De coronacrisis heeft volgens de studie weinig van doen met de achteruitgang in geestelijke gezondheid. De trend kwam namelijk al aan het licht bij de 1.500 interviews die vóór de pandemie zijn afgenomen. Dat verbaast Cuijpers niet, laat hij aan Trouw weten. ‘Eerdere wetenschappelijke studies, die eveneens vóór en tijdens de crisis hebben gepeild, kwamen tot dezelfde slotsom.’

Wagenings initiatief

Begin deze week opende in hartje Wageningen een tentoonstelling die mentale kwetsbaarheid onder jongeren meer zichtbaar en bespreekbaar wil maken, OPEN over depressiviteit. WUR haakt daarop in met verschillende activiteiten voor studenten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.