Column Felix: Chemicaliën

'Ik ben blij dat ik in het open minded Nederland ben opgegroeid.'

A-A-ABC, ik heb alle soorten mee
Ik heb alle chemicaliën van X tot THC
En we moeten effe door
Dus ik neem een puntje C
Ik bel een Uber voor je ex
En dan springt ze op m’n D

Zo luidt het refrein van de legendarische studentenhit ABC, van de illustere Turfy Gang (en voor de boomers onder ons: ‘D’ staat niet voor duikplank). Waar het over gaat, kan je waarschijnlijk wel raden: een onderwerp dat voor sommigen wekelijks poorten tot nieuwe dimensies der realiteit opent; voor anderen een manier is om grenzen van zijn of haar comfortzone te verleggen; voor weer anderen een wel erg ver-van-mijn-bed-show is; en voor een flink aantal WUR-studenten een onderwerp waarvoor je al bijna de gevangenis in gaat als je er alleen al hardop over praat.

Zelf vind ik dat ik erg gezegend ben om in het open-minded Nederland te zijn opgegroeid. Ik sta niet bekend als de allergrootste spaceneef, maar ik lig ook weer niet elke avond om half tien in bed.

Het onze vrienden van de alcohol- en tabaksindustrie weer mooi gelukt om wereldwijd hun producten volledig sociaal genormaliseerd te maken. Chapeau!

Ik snap dat het eng is om iets te doen waardoor je perceptie van de wereld verandert maar, beste student, je hebt je ook al bij WUR ingeschreven en dus is er grote kans dat je wereldbeeld sinds het begin van je studie sowieso al flink is geëvolueerd.
Laten we voor de grap eens kijken wat de Nederlandse overheid als top-5 meest gevaarlijke drugs ziet (op basis van giftigheid, verslavingspotentie en individuele en maatschappelijke schade), met ernaast een ranking van de Amerikaanse website RehabSpot:

  1. Crack                                                 1. Nicotine/Tabak
  2. Heroïne                                             2. Alcohol                  
  3. Tabak                                                 3. Fentanyl
  4. Alcohol                                              4. Heroïne
  5. Cocaïne                                              5. Cocaïne

Valt je iets op toevallig? Mij wel: ondanks het feit de Nederlandse en Amerikaanse overheden het als twee ‘s werelds meest gevaarlijkste stoffen zien, is het onze vrienden van de alcohol- en tabaksindustrie weer mooi gelukt om wereldwijd hun producten volledig sociaal genormaliseerd te maken. Chapeau!

En waar blijven de – oh zo – verboden taboe- (of: cultuur)-substanties XTC, LSD en paddo’s? Die staan in de Nederlandse top-15 op respectievelijk plaats 12, 14 en 15. In de Amerikaanse lijst zijn ze niet eens te vinden.

Conclusie: we blijven allemaal mensen en velen van ons hebben nog wel eens de neiging om uit de nuchtere werkelijkheid te willen ontsnappen. Maar in plaats van dat we collectief onze lever aan gort helpen en onze longen zwart blakeren (en vraag je eens af wie daar nou eigenlijk echt baat bij heeft), zou het in mijn ogen goed zijn als we eens wat meer uit onze comfortzone van verloren hersencellen zouden durven stappen en het wat vaker over andere ‘chemicaliën’ kunnen hebben. Wie weet, misschien leef je er nog langer door ook.

Resource-studentredacteur Felix Landsman (22) is vast-ooit-afgestudeerd masterstudent Environmental Sciences en ambiërend avonturier. Hij is vaak op zoek naar iets.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.