Weer Wat Wijzer: Kwispelt een hond omdat-ie blij is?

Dat kan. Kwispelen is een uiting van opwinding (positief/negatief) of conflict.
Illustratie: Marly Hendricks

‘Er zijn verschillende redenen waarom een hond kwispelt’, vertelt Bonne Beerda, docent Gedragsecologie. ‘Door elkaars staart te lezen, kunnen honden elkaar inschatten. Een kwispelende hond kan laten weten: ik ben vriendelijk en heb niks kwaads in de zin.’

Maar kwispelen is niet alleen een teken van blijdschap. Over het algemeen is het een uiting van opwinding (positief of negatief) of conflict. Beerda: ‘Je ziet dat bijvoorbeeld als de hond graag ergens naartoe wil maar dat niet mag, of juist weg wil maar dat niet kan. Dan kwispelt-ie ook.’

Maar als de baas thuiskomt, kwispelt een hond wel van blijdschap toch? Ook dat ligt genuanceerder: het is vooral van opwinding, vertelt Beerda: ‘De hond wil graag begroeten en springen, zoals honden doen, maar dat mag meestal niet. Dan zie je soms dat de hele kont heen en weer gaat met het kwispelen. De hond onderdrukt wat hij eigenlijk wil doen; uit zijn dak gaan.’

Uit onderzoek blijkt dat de richting waarin de hond kwispelt, iets zegt over de gemoedstoestand. ‘De rechter hersenhelft is meer betrokken bij ontwijken’, vertelt Beerda. ‘En dat correspondeert met een staart die naar links kwispelt. Bij toenadering is dit juist meer naar rechts.’ Onderzoekers lieten honden video’s kijken van kwispelende honden. Ging de staart op het filmpje naar rechts, dan was de hond die keek ontspannen. Kwispelde de staart op de video naar links, dan ging de hartslag van de hond voor de tv omhoog. Een teken dat de hond gespannen is.
Het soort kwispel en de stand van de staart geeft extra informatie volgens Beerda. ‘Een hond die soepel en ontspannen met lange slagen kwispelt, is meestal vriendelijk. Een stijve, korte kwispel wijst op angst of mogelijke agressie. Een hond met de staart tussen de benen is angstig, of onderdanig. Een hond met een hoge staart is zelfverzekerd of dominant.’

Wij hebben bij de domesticatie geselecteerd op kinderlijke eigenschappen

Bonne Beerda, docent Gedragsecologie

Honden kwispelen volgens Beerda veel meer dan hun voorouder de wolf. ‘Wij hebben bij de domesticatie geselecteerd op kinderlijke eigenschappen: speelsheid, sociaal gedrag, niet agressief. Wolvenpups kwispelen namelijk nog wel.’

We worden dagelijks overspoeld met soms tegenstrijdige informatie. Hoe zit het nu precies? In deze rubriek geeft een wetenschapper antwoord op jullie prangende vragen. Door te vragen word je wijzer. Durf jij ‘m te stellen? Mail: redactie@resource.nl.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.