Sleutelfiguren: Martijn Harkink

'Deze koe – Betje 316 - heeft 100.000 liter melk gegeven in haar leven'
Tekst: Susan van Weperen | Foto: Guy Ackermans

Ze zijn onmisbaar op de campus: schoonmakers, conciërges, cateraars, tuinmannen, receptionisten – de lijst is lang. Resource zoekt deze sleutelfiguren op. Dit keer Martijn Harkink (35) dierverzorger op WUR’s melkveeproefbedrijf de Marke. 

’Dertig jaar geleden is dit melkveeproefbedrijf door de Wageningen Universiteit opgericht om ervaring op te kunnen doen met kringlooplandbouw. Om proeven en onderzoeken te doen, was er een bedrijf nodig met echte koeien en zo is de Marke in Hengelo (GLD) ontstaan.

Ik werk hier nu 3 jaar en ik houd me dagelijks bezig met taken in de stal. Al mijn werkzaamheden zijn gericht op het verzorgen van de 85 koeien die we hier hebben. Ik geef ze hooi en assisteer bij het insemineren. Ik zorg ervoor dat alles goed loopt. 

Ik haal veel voldoening uit werken met koeien. Ik ben zelf opgegroeid op een gemengd bedrijf; mijn ouders hielden vleesvarkens en melkkoeien. Het boerenbestaan is mij dus met de paplepel ingegoten. Ik doe er elke dag mijn best voor te zorgen dat de koeien gezond blijven en dat betaalt zich uit. Zo hadden we afgelopen jaar een 100.000 liter-koe en dat was  echt een succesmoment voor ons bedrijf. Deze koe – Betje 316 – heeft 100.000 liter melk gegeven in haar leven en dat vinden wij belangrijk als het gaat over duurzaamheid. Als een koe zo’n mijlpaal bereikt, is dat natuurlijk genieten.

Deze koe – Betje 316 – heeft 100.000 liter melk gegeven in haar leven

Er zijn ook minder leuke dingen aan het werk, zoals nacht-storingsdiensten en werken in het weekend, maar dat hoort er gewoon bij. Al ik storingsdienst heb, word ik soms ‘s nachts uit mijn bed gebeld en moet ik naar de boerderij om een kapotte melkrobot weer aan de praat te krijgen. Gelukkig gebeurt dit niet vaak.

We hopen dat we in de nabije toekomst een nieuwe stal kunnen bouwen op de Marke zodat we gemakkelijker kunnen werken en de dieren nog gezonder en ouder kunnen laten worden.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.