Terug naar de campus (en gratis muffins)

Het onderwijs moet weer zo veel mogelijk op de campus plaatsvinden.
Studenten krijgen gratis koffie/thee en muffins. In Aurora ook nog brownies om ze weer welkom te heten in de onderwijsgebouwen in de week van 14 februari. Foto Guy Ackermans

Periode 4 gaat maandag 14 februari van start. Halverwege periode 3 kon er al meer onderwijs op de campus plaatsvinden; nu moet college op de campus weer de norm worden.

Dat schrijven onderwijsdecaan Arnold Bregt en rector magnificus Arthur Mol in een mail die onlangs naar alle vakcoördinatoren is gestuurd. De boodschap in het kort: WUR wil studenten voornamelijk campusonderwijs aanbieden, aangevuld met online elementen die écht iets toevoegen aan het onderwijs. Volgens Mol en Bregt is campusonderwijs belangrijk om sociale banden tussen studenten te stimuleren en het leerproces interactiever te maken.

In de eerste lesweek van periode 4 worden gratis thee, koffie en muffins geserveerd in de onderwijsgebouwen, aldus Mol en Bregt in een andere mail, gericht aan studenten. Om er ‘een gezellige start’ van te maken, maar ook om studenten die een drempel voelen om naar de campus te gaan, ‘uit te nodigen weer naar de campus te komen en sociale interactie te stimuleren’.

Mondkapjesregel versoepeld

Wel moet er bij de terugkeer naar de campus rekening worden gehouden met coronaregels. De mondkapjesregel blijft voorlopig bestaan, maar het mondkapje mag af als je op een zelfstudieplek zit en 1,5 meter afstand hebt tot anderen. Afgelopen weken moest iedereen in gebouwen op de campus te allen tijden een medisch mondkapje dragen, behalve de docent voor de zaal. Daar was veel onduidelijkheid over. Studenten en docenten kunnen medische mondkapjes halen bij de recepties van de gebouwen.

Excursies zijn vanaf maandag weer toegestaan in groepen met maximaal 75 studenten. Deelnemers moeten bij binnenlocaties een mondkapje dragen. Buiten moet dat ook als er geen anderhalve meter afstand mogelijk is. Ook moeten speciale excursievesten worden gedragen.

Online onderwijs voor studenten in quarantaine

De besmettingscijfers onder studenten zijn hoog. Daarom wordt docenten gevraagd om studenten die in quarantaine zitten opties aan te bieden om het onderwijs vanuit huis te kunnen volgen. De vakken hoeven overigens niet volledig hybride te zijn, aangezien dat vaak veel extra werk voor docenten betekent. ‘We verwachten niet dat dezelfde leerervaring als op de campus wordt aangeboden’, aldus de mail van Mol en Bregt.

Veel vakken hebben verplichte activiteiten. Studenten in quarantaine kunnen die niet bijwonen. Toch adviseren Mol en Bregt om die activiteiten niet ‘optioneel’ te maken zodat studenten die niet in quarantaine zitten gewoon naar de campus komen.

Tentamens

Het tentamenbeleid blijft onveranderd: tentamens worden afgenomen op de campus en voor studenten in quarantaine wordt er een alternatief tentamen aangeboden. Dit blijft minimaal in stand tot en met periode 6.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.