Mondkapjes: Onbegrip en gelatenheid

Studenten en een toezichthouder over de nieuwe mondkapjesplicht.

Wie had dit kunnen bedenken: studenten moeten nu ook mondkapjes dragen tijdens colleges en studeren in de bibliotheek. Resource maakte een rondje in Forum en sprak met studenten en een toezichthouder.

Tekst en foto’s: Susan van Weperen

Esmee Barnin, toezichthouder
Esmee Barnin, toezichthouder

Esmee Barnin (43) – toezichthouder Forum 

‘Voor veel studenten is de nieuwe maatregel nog onduidelijk’  

‘Studenten moeten nu ook als ze zitten verplicht een mondkapje op. Ik merk dat dit voor veel studenten nog onduidelijk is. Met eten is het ook lastig: je moet dan je mondkapje afdoen, een hapje nemen, en ‘em weer opzetten. Dan zit je met je handen aan het mondkapje en dan komen alle bacteriën van je handen er juist op. Er zijn genoeg mensen die geen mondkapje dragen als ze bij elkaar zitten en die moeten wij als toezichthouders dan aanspreken. En ja, ik begrijp het vervelend is, maar het zijn de regels.’

Annelot, student
Annelot, student

Annelot (21) – masterstudent Bos- en Natuurbeheer

‘Als ik hem een tijdje op heb, vergeet ik het meestal ook wel’

‘Het is zeker niet ideaal, binnen een mondkapje op. Maar ik denk bij nieuwe regels rondom corona altijd: “Als het veiliger is, dan vind ik het prima”. Als ik mijn mondkapje een tijdje draag, dan merk ik het op een gegeven moment niet meer, ook al is een hele dag met zo’n ding op je gezicht echt lang. Ik kom nu vier keer per week naar de campus en dan heb ik een mondkapje op tijdens practica. Die duren drie tot vier uur; nou, dan ben ik aan het eind van de dag wel blij als-ie weer af mag.’ 

Maikel Versantvoort, student
Maikel Versantvoort, student

Maikel Versantvoort (24) – bachelorstudent Biologie

‘Colleges volg ik liever thuis, zonder mondkapje’

‘Fijn is anders, helemaal tijdens lange practica of colleges. Bovendien draag ik een bril en de combinatie bril-mondkapje is niet plezierig. Soms vraag ik me af of zo’n mondkapje helpt, maar ik ga ervan uit dat de mensen die de regels bedenken het wel zullen weten. Ik heb in totaal acht uur per week college op de campus en daarnaast ook online colleges. Die kunnen soms ook live gevolgd worden, maar ik kijk ze liever thuis, dan hoef ik tenminste geen mondkapje op.’

Elia Turato, student
Elia Turato, student

Elia Turato (24) – masterstudent Plant Breeding

‘Online vergaderen is echt moeilijk’

‘Ik vind het raar om weer een mondkapje op te moeten. Een aantal weken hoefden we ze niet te dragen en nu opeens weer wel… Het is moeilijk om er opnieuw aan te wennen. Voorheen was anderhalve meter afstand genoeg en nu niet meer, dat is verwarrend, toch? Waarom doen we niet gewoon anderhalve meter zoals voorheen? Nu moet je dus ook in Forum een mondkapje op en dan is online vergaderen echt moeilijk. Anderen horen je minder goed en ik hoor hen minder goed, waardoor het vaak verwarrend is. En je kunt elkaar niet écht zien. Nee, ik vind het niks.’

Louise Jansseune, student
Louise Jansseune, student

Louise Jansseune (18) – bachelorstudent Dierwetenschappen

‘Vervelend met mijn bril op’

‘Ik kom uit Frankrijk en daar was het al verplicht, dus voor mij is de nieuwe maatregel niet echt een schok. Verder vraag ik mij af wat de functie van een mondkapje is als mensen in hun eentje zitten, met studenten om hen heen op ruim anderhalve meter afstand. Tijdens colleges begrijp ik het wel omdat je dan dichter op elkaar zit. Dan kan een mondkapje wel het verschil maken. Ook mogen we eigenlijk geen stoffen mondkapjes dragen wat ik wel vervelend vind want die zitten net iets beter, ook met mijn bril.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.