OngeWOON: in een kraakpand

Het Eekje is een kraakpand met zeven bewoners.
De bewoners van Eekje voor hun huis

Huis: Eekje
Bewoners: Zeven bewoners, die vanwege het karakter van hun woonruimte graag anoniem willen blijven. Kraken is namelijk verboden.
Ongewoon omdat: het is gekraakt.

‘We wonen hier nu ruim een maand en die tijd zijn we behoorlijk druk geweest. Het dak moest gerepareerd en we zijn bezig het gezellig en leefbaar te maken hier. Daarnaast was er een burendag om de mensen om ons heen beter te leren kennen en we hebben een eetcafé op poten gezet waar mensen tegen een donatie kunnen komen eten.’

‘Het contact met de buurt is eigenlijk heel goed. We wisten dat Wageningen redelijk open-minded is, maar we hadden geen idee hoe de buren zouden reageren. Gelukkig gaat dat prima, we hebben zelfs kerstkaarten gekregen en koekjes. We vragen ons wel eens af of dat ook zo was geweest als we geen witte, hoogopgeleide mensen waren geweest.’

‘Kraken is voor ons een politieke actie, maar ook gewoon noodzaak: veel van ons hadden hiervoor geen plek om te wonen. Het ziet ernaar uit dat we met de eigenaar goede afspraken kunnen maken over de voorwaarden om hier te zijn.’

‘Wonen in een kraakpand, met allemaal nieuwe bewoners, geeft veel vrijheid. We kunnen het inrichten zoals we willen. Een glijbaan van de trap af? Waarom niet!

We zijn vrij om met elkaar te bepalen hoe we willen leven, wat onze normen en waarden zijn, wat onze tradities gaan worden. Daar hebben we het van tevoren veel over gehad, kijk hier op dit whiteboard zie je de mindmap die we hebben getekend over onze visie op kraken en samenwonen.’

‘We willen vaker eetcafés en politieke discussie-avonden organiseren en het Wageningse kraakspreekuur nieuw leven inblazen. We zijn nu namelijk vrij ongeWOON, maar dat willen we eigenlijk niet zijn. We hebben veel berichten gekregen van mensen die ook geïnteresseerd zijn in kraken. De woningnood is nog steeds hoog.’

Wil je ook in Resource met jouw bijzondere huis? Mail naar resource@wur.nl.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.