Campusbewoners: FabLab

FabLab is een werkplaats voor nieuwe technologie, gevestigd in Plus Ultra II.

In navolging van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, waar het eerste Fabrication Laboratory werd opgericht, heeft Wageningen ook een FabLab. De werkplaats voor nieuwe technologie is gevestigd in Plus Ultra II, naast de Starthub voor innovatieve studentenbedrijven. Er staan onder meer een 3D-printer, een lasersnijder, een foliesnijder en een frees; alle worden ze door de computer aangestuurd, zegt Marcel van Dijk. Hij is een van de twintig vrijwilligers die het FabLab – een stichting – draaiende houden.

Het FabLab ondersteunt vooral jonge Wageningse start-ups. De 3D-printer heeft net enkele bijenhouders gemaakt voor het bedrijfje InsectSense. Verder heeft Reshore hier zijn prototype van de drijvende golfbreker gebouwd en hebben FarmVent en Livestock Robotics hier apparatuur ontwikkeld.

Maar het FabLab staat ook open voor onderzoekers en bedrijven buiten WUR, zegt Van Dijk. Zo heeft zuivelbedrijf FrieslandCampina onlangs een verzoek gedaan om het FabLab te gebruiken.

Het FabLab ondersteunt vooral jonge Wageningse start-ups met nieuwe technologie

Verder werkt het bedrijf samen met de leerstoelgroep Bioprocestechnologie om na te gaan hoe WUR haar plastic afval kan recyclen. Een van de vragen daarbij is welke plastics in de afvalcontainer terecht komen en of je die eventueel kunt gebruiken in de 3D-printer.

Zoekt Van Dijk nog extra vrijwilligers? ‘Dat is nu lastig met de coronaregels, maar mensen die plezier hebben in het omgaan met apparatuur en met andere mensen die iets willen maken, zijn altijd welkom.’

Op de campus bevinden zich zo’n 100 bedrijven. In Resource stellen we ze aan je voor. Dit keer FabLab in Plus Ultra II.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.