Sleutelfiguren: Valeria Puzzolo

‘Ik heb nog steeds spijt dat ik gestopt ben met school.’
Foto Guy Ackermans

Ze zijn onmisbaar op de campus: schoonmakers, conciërges, cateraars, tuinmannen, receptionisten – de lijst is lang. Resource zoekt deze sleutelfiguren op. Dit keer Valeria Puzzolo (34), werkzaam bij het restaurant in Forum.

‘Toen ik 18 jaar was, kwam mijn familie in financiële problemen en moest ik naast school aan het werk. Ik koos voor catering omdat ik van koken houd. Maar ik was lui en ik stopte met studeren waardoor ik alleen nog het werk overhield. Ik heb nog steeds veel spijt van die keuze, maar moet er mee leren leven. Ik zou tijd en geld kunnen investeren in een opleiding, maar de kansen op beter werk zijn klein omdat mijn concurrenten op de arbeidsmarkt tien jaar jonger zijn dan ik. Ik zie ze dagelijks op de campus. Misschien dat ik volgend jaar toch aan een opleiding begin; mijn kind gaat dan naar school en ik heb dan meer tijd.

Het heeft me wel even gekost om de namen van de koffies goed te krijgen

Maar ik heb niets te klagen. Hoewel ik intelligent ben, krijg ik ook in dit werk genoeg uitdaging. En mijn contract loopt nog een paar maanden door, dus de coronacrisis heeft gelukkig geen directe invloed op mijn inkomen. Ik ben vorig jaar uit Italië naar Nederland gekomen; mijn man werkt hier aan de universiteit. De werkomstandigheden zijn hier veel beter. In Italië werkte ik vijf dagen per week twaalf uur per dag voor hetzelfde salaris dat ik hier verdien in drie dagen van acht uur. Ik kan nu meer tijd aan mijn gezin besteden.

Ik werk in het grand café, het restaurant en bij de catering. Ik vind het allemaal leuk. In het restaurant bereid ik eten, bak ik brood en zorg ik dat de saladebar gevuld is. Alles moet duidelijk en mooi zijn uitgestald. Het cateringwerk spreekt me aan omdat het zelfstandig werk is en je komt op verschillende plekken. Het werken in het grand café is het makkelijkst: ik hoef alleen te weten hoe de koffiemachine werkt. Trouwens, het heeft me wel even gekost om de namen van de koffies goed te krijgen: in Italië zijn Café Latte en Latte Macchiato hetzelfde, maar hier niet. Een student vroeg mij eens om een ‘latte’ en ik gaf hem een beker melk, haha. Hij bedoelde een Latte Macchiato, weet ik nu.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.