Van leenstelselprotest naar compensatieprotest

Het leenstelsel wordt afgeschaft; maar vanwege de gebrekkige compensatie gaan protesten door.
Een protest tegen het leenstelsel op het Malieveld in Den Haag. Foto Student Alliance Wageningen

In december was er goed nieuws voor toekomstige studenten: het leenstelsel wordt afgeschaft vanaf collegejaar 2023/2024. Maar de compensatie voor de leenstelselgeneratie valt tegen, dus wordt er op 5 februari weer geprotesteerd.

Hoe het nieuwe systeem eruit gaat zien staat nog niet vast, maar het is waarschijnlijk dat het zal lijken op de prestatiebeurs van voor 2015, toen alle studenten onder andere een basisbeurs ontvingen en daarnaast konden bijlenen. In het regeerakkoord wordt dus ook een miljard euro gereserveerd om de leenstelselgeneratie te compenseren.

Hoewel studentenvakbonden positief zijn over de afschaffing van het leenstelsel, is die compensatie volgens hen bij lange na niet genoeg: het lijkt neer te komen op ongeveer duizend euro per student. Daarmee slaan ze de plank volledig mis, vinden de bonden. Zo zei de Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in een reactie tegenover het Hoger Onderwijs Persbureau: ‘Het is ontzettend goed nieuws dat er eindelijk een einde komt aan het leenstelsel, maar compensatie voor de leenstelselgeneratie mag niet ontbreken.’ Volgens Boahene staan studenten met torenhoge schulden van tienduizenden euro’s 10-0 achter. ‘Het is onacceptabel om hen daarmee te laten zitten.’

#NietMijnSchuld

Dus gaat het gezamenlijke protest #NietMijnSchuld van de LSVb en FNV Young & United gewoon door, te beginnen met een protest in Amsterdam op 5 februari aanstaande. ‘Het kan niet zo zijn dat een kleine groep jongeren de dupe wordt van dit mislukte bezuinigingsexperiment van het kabinet’, stellen de actievoerders op nietmijnschuld.nl. ‘Daarom eisen wij volledige compensatie voor studenten die onder het leenstelsel vallen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.