‘De leenstelselgeneratie heeft hier geen hol aan’

Het leenstelsel wordt afgeschaft maar studenten die moesten lenen, worden amper geholpen.
Een protest tegen het leenstelsel op het Malieveld in Den Haag in de zomer van 2021. Foto Student Alliance Wageningen

De gebrekkige compensatie voor de leenstelselgeneratie is een pijnpunt.

Resource-columnist Emma Mouthaan (26) schrijft over studeren en financiën op haar website De Skere Student. Onlangs schreef ze een column over het einde van het leenstel, waarin ze ervoor pleitte om studenten die gebruik moesten maken van het leenstelsel te compenseren. Hoewel ze blij is dat het leenstelsel wordt afgeschaft, is ze niet heel positief over het regeerakkoord, met name vanwege de gebrekkige compensatie.

‘Het is heel fijn voor toekomstige studenten dat het leenstelsel eruit gaat’, aldus Mouthaan. ‘Maar voor huidige studenten en afgestudeerden is er geen goede oplossing. Dat zou namelijk wel “heel erg prijzig” zijn. Dan denk ik: als die studieschuld compenseren al duur is voor de schatkist als geheel, hoe belastend is het dan wel niet voor alle studenten en afgestudeerden die er mee zijn opgezadeld?!’

Voor huidige studenten en afgestudeerden is er geen goede oplossing

‘Ondertussen krijgen ondernemers en werkgevers allemaal coronasteun. Dat vind ik niet onterecht, maar ik denk wel: het is hypocriet om daar wel veel geld voor uit te trekken, maar mensen uit de leenstelselgeneratie met tienduizenden euro’s schuld te laten zitten. Die schuld brengt enorm veel stress met zich mee. Kortom: de plank is volledig misgeslagen.’

Druppel op een gloeiende plaat

In totaal wordt er één miljard euro uitgetrokken voor compensatie, wat neer lijkt te komen op ongeveer duizend euro per student. Daarnaast hebben leenstelselstudenten en -afgestudeerden eerder ook een studievoucher van tweeduizend euro ontvangen. Daar hebben ze alleen niet zoveel aan, zegt Mouthaan. ‘Zo’n voucher is bijna niets waard als je eenmaal bent afgestudeerd. Vanaf dat moment betaal je namelijk instellingsgeld. In plaats van tweeduizend euro, kost een studiejaar dan ruim tienduizend euro. Dus met die tweeduizend euro kun je dan misschien één vak volgen.’

10-0 achter

Ook de Landelijke Studentenvakbond wil veel meer geld voor de studenten die geen basisbeurs hebben ontvangen. In een reactie tegenover het Hoger Onderwijs Persbureau zei voorzitter Ama Boahene: ‘Het is ontzettend goed nieuws dat er eindelijk een einde komt aan het leenstelsel, maar compensatie voor de leenstelselgeneratie mag niet ontbreken.’ Volgens Boahene staan studenten met torenhoge schulden van tienduizenden euro’s 10-0 achter. ‘Het is onacceptabel om hen daarmee te laten zitten.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.