Groen dak op Omnia

Met een groendak op Omnia is de biodiversiteit op de campus weer iets toegenomen.
Foto Roelof Kleis

Om precies te zijn: met zes tot acht soorten vetkruid. Dat belooft fabrikant Sempergreen tenminste. In de toegepaste sedummixmat op het dak van Omnia zijn zoveel soorten sedum verwerkt. Wat voor kleurenpracht dat in het voorjaar gaat opleveren is nog even afwachten. Zichtbaar zal het zeker zijn. Een flink deel van het dak loopt schuin af en is vanaf de grond zichtbaar.

Omnia (voorheen Dialogue Centre) is na Lumen het tweede dak op de campus dat op deze manier is vergroend. Ruim een kwart hectare (2650 vierkante meter) meet het dak. Daar kunnen in de bloeitijd heel wat insecten op fourageren. Het dak zorgt verder voor isolatie tegen zowel kou als hitte. Dat berust voor een deel op het vochtregulerende vermogen van groen, doordat het dak vocht vast houdt.

Matras

De groene mat bestaat uit drie lagen. De onderste laag ziet eruit als een dunne matras met veren. De laag voert overtollig water af naar de dakgoten. Boven de matras ligt een isolatielaag die water opzuigt en vasthoudt. Deze laag fungeert als buffer. Daarbovenop staan de plantjes in een speciaal substraat. In principe is de groene mat zelfvoorzienend, maar bij droogte moet er worden gesproeid.

Het leggen van de groene mat kostte al met al een kleine drie weken. Binnen in het gebouw wordt nog hard gewerkt om op tijd klaar te zijn. Bouwbedrijf Berghege moet het pand begin maart opleveren. De opening staat gepland voor 1 mei. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.