Gevoel overwoekert de ratio

In taal wereldwijd legt rationaliteit het af tegen emoties en gevoel.
Illustratie Shutterstock

Dat laat een grondige analyse zien van het taalgebruik in miljoenen boeken. De studie onder leiding van hoogleraar Marten Scheffer verscheen deze week in het gerenommeerde Amerikaanse journal Proceedings of the National Academy of Sciences.

Scheffer paste wiskundige analyse (principal component analysis) toe op de 5000 meest gebruikte woorden in miljoenen boeken in het Engels en Spaans tussen 1850-2019. Het patroon dat naar voren komt, is dat van een langzaam toenemend gebruik van rationele woorden tot rond 1980. Daarna daalt het gebruik van die woorden drastisch.

Het bijzondere is dat wij laten zien dat die kentering al rond 1980 is ingezet

Marten Scheffer, hoogleraar Aquatische Ecologie

Het omgekeerde is het geval met emotionele woorden. Het gebruik daarvan is in sinds 1980 sterk toegenomen. Dat rationele argumenten en de wetenschap het steeds vaker afleggen tegenover emotionele argumenten en gevoel is een bekend fenomeen’, zegt Scheffer. ‘Het bijzondere is dat wij laten zien dat die kentering al rond 1980 is ingezet.’

Neo-liberalisme

Over de oorzaak van die verandering valt te twisten. Scheffer denkt dat het te maken heeft met het doorgeschoten neo-liberalisme en de toenemende onvrede over de verdeling van de welvaart in de wereld. De opkomst van de social media heeft dat gevoel vervolgens sterk aangewakkerd.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.