Hoe je waterkosten doorberekent in voedselprijzen

True Price en WUR doen eerste vingeroefening.
Foto Shutterstock

Stel: je hebt een kubieke meter schoon water nodig. Hoeveel kosten of schade levert die extra hoeveelheid water dan op bij het waterbedrijf en andere watergebruikers, zoals huishoudens en boeren? Dat wil de sociale onderneming True Price uitrekenen.

Als je een avocadoteler bent, dan moeten die kosten in de avocadoprijs worden meegenomen. Dat is het principe van true pricing. Samen met onderzoeker Geert Woltjer van Wageningen Economic Research onderzocht True Price in het project ‘Echte en Eerlijke Prijs’ hoe watergebruik en waterschaarste verrekend kunnen worden in de voedselprijzen in onder meer Nederland. Het is een eerste poging en nog nattevingerwerk, tempert Woltjer de verwachtingen.

Waterschaarste

Om de waterschaarste te bepalen, gebruikt True Price gegevens van het World Wildlife Fund, dat de schaarste per land heeft berekend. ‘In mijn ogen overschat WWF daarbij wel de waterschaarste in Nederland’, merkt Woltjer op. ‘Als je de indicator AWARE (Available Water Remaining) zou gebruiken, kom je voor Nederland op realistischer cijfer uit.’

Bovendien berekent True Price de kosten van waterschaarste met de duurste technologie om weer drinkwater te krijgen: ontzilting. ‘Dit is prima voor landen als Israël en Saudi-Arabië, maar niet voor Nederland’, merkt Woltjer op. ‘In Nederland moet je kijken naar de kosten van waterzuivering, de aanleg van waterbuffers voor droge perioden en de kosten van droogteschade aan gewassen. Tegelijkertijd moet het model niet te complex worden. Bovendien is dit een eerste aanzet.’

Aannames

In die eerste aanzet kost een kubieke meter schoon drinkwater 1,29 euro. Dat zijn de maximale waterkosten, gebaseerd op ontzilting en de aanname dat er het hele jaar door waterschaarste is. In Nederland is er alleen waterschaarste in de zomer en dan ook nog eens om de zoveel jaar. Daarom komen de kosten in Nederland op 0,3 euro per m³ drinkwater. ‘Ter vergelijking: nu betalen we 0,87 euro per m³, dus dat is een verhoging van 35 procent. Dat is te hoog en dat komt door de keuze voor de indicator van WWF en de keuze om de prijs op ontzilting te baseren’, merkt Woltjer op.

De onderzoekers hebben nog niet uitgerekend hoeveel de prijs van bijvoorbeeld Nederlandse tomaten en aardappels omhoog moeten door deze waterkostentoeslag.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.