Snel fietspad Ede-campus

Een snelle route naar de campus moet het fietsen veiliger maken.
Het kruispunt van de Kierkamperweg met de Mansholtlaan. Let op de spookfietser. Foto Roelof Kleis

De snelle fietsroute wordt gemaakt om het fietsen tussen Ede en Wageningen veiliger en sneller te maken. Een speciale aftakking naar de campus faciliteert de treinreizigers.

Dat zijn de provincie, de gemeenten Ede en Wageningen en de Fietsersbond  overeengekomen. De aanleg begint halverwege komend jaar met de campustak.

Daarbij gaat het om een nieuw vrijliggend fietspad langs de Kierkamperweg in Bennekom. Langs deze drukke weg liggen nu aan weerszijden twee smalle fietsstroken. Fietsers rijden er regelmatig tegen het verkeer in om de stoplichten bij de Mansholtlaan te omzeilen. Eén vier meter breed fietspad aan de zuidkant moet de situatie veiliger maken.

Fietsstraat

De hoofdroute van het nieuwe tracé loopt van het centrum van Ede, via het station, de Edeseweg, Bennekom en de Grintweg naar de Nijenoordallee. Vandaar voert de route langs Hoevestein en de Churchillweg naar het centrum van Wageningen. Fietspaden en -stroken worden breder en op kruispunten krijgt de fiets zoveel mogelijk voorrang.

Een aantal straten wordt ingericht als fietsstraat. In zo’n straat is de fietser hoofdgebruiker en is de auto ‘te gast’. Het asfalt van de route wordt rood en de fietspaden worden verlicht. Bij station Ede-Wageningen komt een nieuwe ongelijkvloerse kruising voor fietsers. Op een aantal plekken in Ede wordt het pad groen aangekleed met bomen en bloemrijke bermen.

7500

Tussen Ede en Wageningen fietsen dagelijks 5000 fietsers van en naar het werk, de school of de universiteit. Het aantal fietsers neemt bovendien nog steeds toe. Uit tellingen blijkt dat op het drukste punt dagelijks 7500 fietsers passeren. De nieuwe fietsroute kost bijna 21 miljoen euro. De gemeente Ede betaalt de helft, de provincie een derde, het Rijk en Wageningen de rest.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.