Slim energienetwerk vraagt om menselijke maat

Huishoudens kunnen helpen energievraag en -aanbod in balans te houden.
Vrouw leest boek aan tafel onder een lamp. Met slimme grids krijgt de burger ook de mogelijkheid om zijn energie te beheren. Foto Shutterstock

Met behulp van smart grids kunnen huishoudens een rol gaan spelen in het energienetwerk van de toekomst. Robin Smale promoveert vandaag op onderzoek naar de toepassing van deze slimme technologie.

De overgang naar duurzame energie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Met de groei van wind- en zonne-energie komen er meer schommelingen in de levering van energie aan het net. Bij veel zon of wind komt er een energiepiek, die niet per se samenvalt met de piek in vraag. Burgers kunnen met smart grids bijdragen om energievraag en -aanbod in balans te houden, en zo het elektriciteitsnetwerk stabieler en duurzamer maken.

Zelf beheren

Deze slimme energiesystemen helpen huishoudens inzicht te krijgen in verbruik, opwek en levering van energie, en bieden ook nieuwe handelingsperspectieven. Robin Smale (Milieubeleid) deed er onderzoek naar en verdedigt 2 december zijn proefschrift. Met slimme grids wordt de burger niet alleen energieconsument en -producent, maar krijgt hij ook de mogelijkheid om zijn energie te beheren.

Inwoners hebben vaak geen idee wat zo’n batterij doet en of het ook bijdraagt aan wat zij belangrijk vinden

Zo kan hij met de hulp van slimme technologie besluiten om op een gunstig moment energie te gebruiken, of juist op te slaan in thuisaccu’s. Op die manier krijgen huishoudens een nieuwe rol in het energienetwerk van de toekomst.

Bewonersavonden

Smale’s proefschrift benadrukt dat we de relatie tussen netbeheerders, energieleveranciers en huishoudens moeten herzien: neem de menselijke maat – het huishoudelijk perspectief – mee in de vormgeving van smart grid projecten. Smale: ‘Inwoners hebben vaak geen idee wat zo’n batterij doet en of het ook bijdraagt aan wat zij belangrijk vinden, zoals zelfvoorzienend worden of kosten besparen.’

Om te voorkomen dat huishoudens afhaken, zouden netbeheerders volgens Smale bijvoorbeeld bewonersavonden kunnen houden om een smart grid project aan te laten sluiten bij de ambities en gewoonten van bewoners.

Donker

In zijn onderzoek interviewde Smale huishoudens die deelnamen aan pilotprojecten van netbeheerders met slimme grids. De deelnemers vinden de technologie waardevol, maar willen wel controle houden en inzicht hebben in wat die technologie doet in hun huishouden.

Niemand gaat de het licht uitdoen en in het donker zitten om het net minder te belasten

Ook is er een grens aan hoe flexibel mensen om kunnen gaan met hun energiegebruik. ‘Niemand gaat de het licht uitdoen en in het donker zitten om het net minder te belasten,’ noemt Smale als voorbeeld.

Eigen energie

Sinds 2019 werkt Smale als beleidsmedewerker Klimaat en Duurzaamheid bij gemeente Wageningen. Momenteel is hij bezig met de zonneparken in de gemeente en stelt hij beleid op voor de laadpunten van elektrische auto’s. Smart grids op het niveau van huishoudens zijn nog niet aan de orde van de dag, maar hij verwacht dat dat wel gaat komen. ‘De salderingsregeling wordt afgebouwd, dan krijgen mensen minder geld voor de levering van zonne-energie aan het net,’ legt Smale uit. ‘Wat doe je er dan mee? Je kan het steken in een batterij of je kan zorgen dat je het zoveel mogelijk zelf gebruikt. Dan ga je bijvoorbeeld je wasmachine ’s middags aanzetten, als de zon schijnt. Dat is al energiemanagement.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.