Studenten maken een oase in de ‘food desert’

Dertig studententeams ontwikkelen een food hub voor een buitenwijk van Washington DC.
Studenten bij de urban farm in Washington. Studenten bij de volkstuin in Washington DC. Foto UDC Causes

Ruim 260 studenten, verdeeld over dertig teams, hebben zich opgegeven voor de Urban Greenhouse Challenge van WUR. In de derde editie van de ontwerpwedstrijd, die in november van start ging, staat sociale impact centraal. De teams moeten met hun plan de voorziening van gezond voedsel in een achterstandswijk in Washington DC (VS) verbeteren.

De teams, afkomstig uit Europa, Azië en de VS, moeten in de eerste ronde een visie ontwikkelen op hoe de voedselvoorziening in deze wijk is te verbeteren. Ze moeten een bestaande volkstuin van 1,2 hectare groot opnieuw inrichten. Daarbij moeten ze onder andere bedenken of ze kassen gaan bouwen of vollegronds-groenteteelt toepassen en of ze de groenteteelt combineren met vis- of insectenteelt.

Ook moeten ze nadenken over het businessmodel, duurzaamheid, energievoorziening en verbinding met de bewoners van de wijk. Daarbij krijgen ze begeleiding van WUR, de University of the District of Columbia in Washington DC en deelnemende bedrijven. Alle teams moeten in januari een pitch en artist impression geven van hun plan, waarna de beste twintig voorstellen doorgaan naar de tweede ronde.

Food desert

De buitenwijk in Washington DC, Ward 7, wordt gezien als een zogenaamde food desert. Het is een overwegend zwarte wijk met 73.000 inwoners met veel werkloosheid, geweld en obesitas. In de wijk is maar één winkel die verse groenten verkoopt, vrijwel alle restaurants verkopen fast food.

De gemeente wil een lokale food hub ontwikkelen van gezond en lokaal geproduceerd voedsel, waarvoor weinig energie en water nodig is en die banen creëert in de wijk. Daar mogen de studententeams invulling aan geven. Ze hebben de eerste online meeting met de University of the District of Columbia, wijkbestuurders en vrijwilligers van de huidige volkstuin al achter de rug. Dat overleg helpt hen om hun plan uit te werken en in te bedden in de wijk.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.