Campusbewoners: ReShore

ReShore ontwerpt drijvende golfbrekers waarin je mosselen, oesters en zeewier kunt telen.

Neem twee grote kunststof pijpen, monteer ze aan elkaar met tien meter tussenruimte en hang er een stalen kooi aan. Zo krijg je een drijvende golfbreker waarin je mosselen, oesters en zeewier kunt telen. Simpel maar doeltreffend, zeggen Mitchell Williams en Frej Gustavsson van de Wageningse start-up Reshore. Vanwege de klimaatverandering – de stijging van de zeespiegel en vaker extreem weer – is er veel belangstelling voor golfbrekers om havens en kusten te beschermen, zegt Gustavsson.

De aquacultuur-golfbrekers van Gustavsson en Williams bestaan nu alleen nog op schaal (1:15) maar krijgen straks pijpen van 2 of 4 meter doorsnede. Ze zullen 10 of 20 meter uit elkaar gaan drijven. Met het schaalmodel is de afgelopen maanden getest in het Maritiem Research Instituut Nederland (Marin) in Wageningen. Conclusie: het model breekt de golven goed.

Ware grootte

Williams en Gustavsson volgden beiden een master Aquaculture & Marine Resource Management bij WUR en maakten tijdens hun opleiding al een eerste schets van de golfbreker. Ze werken hun concept nu verder uit bij Starthub in Plus Ultra II op de campus, waarbij ze ook de markt verkennen. Ze willen gaan samenwerken met offshore- en baggerbedrijven die al opdrachten krijgen om de kustverdediging te versterken.

De volgende stap wordt de bouw van een aquacultuur-golfbreker op ware grootte en een test op volle zee. Onder begeleiding van Startlife gaan ze in 2022 fondsen werven voor een grootschalig demonstratieproject. Meer informatie over ReShore vind je op www.ReShore.blue.

Op de campus bevinden zich zo’n 100 bedrijven. In Resource stellen we ze aan je voor. Dit keer: ReShore.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.