Voedseltransitie in uitvoering

Lara Sibbing vertaalde haar promotieonderzoek naar een sprookje over voedselbeleid.
Lara Sibbing tijdens de voorstelling afgelopen zondag. Foto Guy Ackermans

Afgelopen zondag trad ze op in café Loburg. Lara Sibbing, tot begin 2021 beleidsambtenaar voedselbeleid in Ede en parttime promovendus bij de leerstoelgroep Bestuurskunde, besloot een toneelstuk te maken van haar onderzoek.

In de voorstelling Sita en de hamburgeroorlog gaat Sita op zoek naar een manier om haar stad te redden, die langzaam ten onder dreigt te gaan aan een kapot voedselsysteem. Op haar reis ontmoet ze ‘laffe politici, dappere ambtenaren en alles daar tussenin’.

Lef

Steeds meer Nederlandse gemeenten doen aan voedselbeleid. Tijdens haar promotieonderzoek onderzocht Sibbing of lokale overheden erin slagen om voedselbeleid in praktijk te brengen. Vaak stellen de gemeenten abstracte doelen zonder concrete maatregelen, concludeert ze. Daardoor hapert de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Een van de oorzaken hiervan is de in Wageningen populaire food systems approach, schetst Sibbing. ‘Dat is een heel mooi concept, omdat het alle elementen voor een duurzaam voedselbeleid benoemt. Maar het gevaar van dit systeemdenken is dat gemeenten abstracte doelen en activiteiten benoemen zoals “voedselverspilling tegengaan” of “het gebruik van bestrijdingsmiddelen verminderen” en daarbij verbindingen leggen tussen kwesties als voedselverspilling, dierenwelzijn en milieu, maar dat ze niet meer de inhoud en concrete problemen benoemen. Daardoor wordt het voedselbeleid apolitiek en worden er geen moeilijke beleidskeuzes gemaakt.’ Voor effectief beleid is politieke lef nodig, concludeert ze.

Discussie

Sibbing wil haar onderzoek toegankelijk maken voor de burgers. Na afloop van haar toneelstuk in Loburg ging ze met het publiek in discussie over de vraag wat eigenlijk de rol van gemeenten is in de voedseltransitie. Op woensdag 17 november treedt ze op in de Stingerbol in Ede. Toegang 3 euro.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.