Studentenraad zoekt kandidaten: een kort drama

Met de verkiezingen in aantocht zoekt studentenraadpartij S&I creatief naar kandidaten.
Het toneelstuk vond plaats in Forum. Foto Resource

Hoe leg je aan studenten uit wat het inhoudt om in de studentenraad te zitten? Best een ingewikkeld verhaal en dan bestaat de kans dat mensen afhaken. Studentenraadspartij S&I (Sustainability & Integration) bracht de informatie daarom gisteren in de vorm van een toneelstuk met toeschouwers als mogelijke kandidaten.

Een jaar geleden. Tring-tring! De telefoon van Beijia Zhou, masterstudent Food Safety gaat. ‘Hoi, je hebt ons ooit geholpen met promotie voor S&I’, klinkt het aan de andere kant van de lijn. ‘Zou je ook zelf in de studentenraad willen?’ Daar had Zhou helemaal niet over nagedacht, vertelt ze. ‘Ik dacht: de studentenraad, seriously? Wat houdt dat eigenlijk in?’

Beijia Zhou aan het woord.

‘Ik deed wat elke student zou doen in zo’n situatie’, vertelt Zhou. ‘Googelen.’ Daar kwam van alles uit: duurzaamheid, integratie, studentenraad, dossiers, activiteiten, beleidsdingen. ‘Maar ik wist nog steeds niet wat het betekent om in de studentenraad te zitten. Er zijn allerlei functies: partijlid, studentenraadslid en lid van een commissie binnen de raad. En dan is er ook nog een Student Staff Council waar je allerlei rollen kunt vervullen.’ Toch besloot Zhou de studentenraad in te gaan. ‘Aan het begin van het collegejaar krijg je trainingen, waardoor het allemaal een stuk minder ingewikkeld wordt. Je wordt goed voorbereid.’

Partijvergadering

Dan is het tijd voor de tweede scène: de partijvergadering. Vier S&I’ers gaan aan tafel zitten en geven elkaar updates over waar ze aan werken. De een is bezig met een kunst- en cultuurcentrum op de campus. ‘We hebben een enquête uitgezet om de wensen van studenten hierover in kaart te brengen, maar we willen meer respondenten voordat we hiermee naar de raad van bestuur stappen. Hoe gaan we dat aanpakken?’ Een ander werkt aan het gratis beschikbaar maken van duurzame menstruatieproducten zoals herbruikbaar maandverband. ‘Ik vind dat die straks in alle gebouwen moeten liggen.’ Een volgend lid vraagt zich af hoe zit het met de promotie voor de studentenraadsverkiezingen? Moet er promotiemateriaal komen, en zo ja: hoe doe je dat duurzaam? Zadelhoesjes bijvoorbeeld? ‘Wel goed zichtbaar, maar hoe duurzaam zijn plastic hoesjes?’ Zo komt er in vogelvlucht een stukje van het studentenraadsbestaan voorbij.

Scène twee: de partijvergadering.

Na scène twee is het toneelstuk alweer voorbij. Na een kort applaus schuiven de S&I’ers wat tafels bij elkaar: tijd voor de lunch met het publiek en om te kijken of er geschikte mensen bijzitten voor de kandidatenlijst. Een eerdere voorstelling leverde al wat kandidaten op, vertelt Zhou.

Andere partijen

Ook studentenraadspartij CSF (Christian Student Faction) is nog op zoek naar kandidaten. Zij houden aankomende donderdag een informatiesessie, van 12:30 tot 13:30 uur in Orion B3040. VeSte (Verenigde Studenten) heeft al eerder informatiemomenten georganiseerd. Studenten met interesse om op hun kandidatenlijst te komen, kunnen contact opnemen met VeSte. Op 19 april moeten de definitieve kandidatenlijsten van de studentenraadspartijen worden ingeleverd.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.