Werken in een vogelhuisje

Buiten studeren of vergaderen kan nu in een duurzaam houten huisje.
Foto Roelof Kleis

Het houten huisje staat er al een week of drie. Maar veelgebruikt is-ie nog niet. Het staat verscholen tussen het groen langs de vijver bij Zodiac. Het ding ziet eruit als een open tiny house. Maar dat is het dus niet. Het is een buitenwerkplaats. Voor groepen of eenlingen om te werken.

De werkplek in de vorm van een vogelhuisje (let op de ronde opening aan de achterzijde) maakt onderdeel uit van een reeks uitingen die het duurzaamheidsprofiel van WUR meer zichtbaar moeten maken. WUR won al vier keer op rij de titel van meest duurzame universiteit in de wereld. Dat is mooi, maar waardoor de instelling die titel verdient, is onderbelicht.

Van aangetaste bomen ….. tot vrolijke vogels

Up to go, duurzaamheidscampagne van WUR

‘Wat WUR aan duurzaamheid doet is te weinig zichtbaar’, zegt hoofd Integraal Facilitair Management Joris Fortuin. ‘Met de MVO-groep (maatschappelijk verantwoord ondernemen, red.) van WUR is daarom gebrainstormd hoe we dat kunnen veranderen.’ Daarbij is niet over een nacht ijs gegaan. Adviesbureau Sustainalize werd in de arm genomen en reclamebureau Van de Jong bedacht de campagne WUR Up To met een reeks uitingen.

Wie goed heeft opgelet, heeft er al diverse kunnen opmerken. Het vogelhuisje hoort bij de honderd nestkastjes die op de campus zijn geplaatst. De huisjes dienen als verblijfplaats van koolmezen, die als wapen zijn ingezet tegen de eikenprocessierups. Het bijbehorende motto luidt: Van aangetaste bomen …. tot vrolijke vogels.

QR-code

De vogelhuis-werkplek verwijst naar de kleine vogelverblijven. ‘Het sluit bovendien mooi aan bij de wens om meer werkplekken buiten te creëren’, verklaart Fortuin. Een QR-code op het huis (moet nog worden aangebracht) verwijst straks naar een website met achtergrondinformatie over de campagne.

Dat stramien is op meerdere voorwerpen op de campus toegepast: op vuilnisbakken, bovengrondse WKO-punten (warmte-koude-opslag) en bij koffieautomaten zijn uitingen zichtbaar. De grootste is de slogan op de buitenkant van het windscherm langs het plein bij Orion. Hier staat in grote groene letters From carbon energy to carbon neutral, verwijzend naar de koolstofneutrale energieconsumptie binnen WUR.

Meer uitingen zullen de komende tijd volgen. ‘We gaan het langzamerhand uitbouwen’, zegt Fortuin. ‘Het concept is steeds hetzelfde, de boodschap telkens anders.’   

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.