‘Constructieve gesprekken’ over verwijderde foto-expositie

WUR, Afrikaanse studenten en de fotograaf voeren 'goede gesprekken' over ontstane gevoeligheden.
Op vrijdag 1 oktober om 09.00 uur werd de expositie verwijderd. Foto Sven Menschel

Dat meldt Sebastiaan Berendse, directeur Waardecreatie, onder wie Impulse en de foto-expo vallen.

Op 1 oktober werd – vooralsnog tijdelijk – de foto-expositie Power of the Wasted van de campus verwijderd na kritiek vanuit de United Community of African Students (UCAS). De expositie was de eerste in de nieuwe buitengalerie bij Impulse. De foto’s werden weggehaald om ‘rust te creëren voor een breder gesprek over de gevoeligheden’. Inmiddels zijn er twee van zulke gesprekken geweest. Berendse: ‘Hoe voelt iemand uit de Afrikaanse gemeenschap zich thuis in Wageningen? Waar komen bepaalde emoties vandaan? Het is goed om daar bij stil te staan.’

Tegelijkertijd is er ook de behoefte om de campusgemeenschap informeren, vertelt Berendse. ‘Soms is het even zoeken naar balans tussen ruimte en veiligheid voor goede en gevoelige gesprekken in klein verband enerzijds en de informatieverstrekking naar de bredere campusgemeenschap anderzijds.’

Kunst

De expositie is verwijderd met de aankondiging dat deze binnenkort weer integraal te zien zal zijn, voorzien van extra context vanuit Impulse. Berendse: ‘Een van de punten van verwarring is dat de foto-expositie geen wetenschappelijke maar een kunsttentoonstelling betreft, zij het geïnspireerd op afstudeerwerk. De context daarover had vanuit WUR beter geduid kunnen worden.’

Er zullen er nog meer gesprekken volgen, vertelt Berendse. ‘Daarin is ruimte voor gevoeligheden, maar kijken we ook met welke extra context de foto-expositie straks terug kan keren op de campus.’ Wanneer dat zal gebeuren, is nog niet bekend.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.