De afvalwereld in beelden

WUR-alumnus Jurrian Veldhuizen laat de afvalindustrie in Ghana zien in nieuwe campus-expo.
Jurriaan Veldhuizen bij een foto op de campus Foto Jurrian Veldhuizen

Jurrian Veldhuizen (25) rondde in februari zijn master International Development Studies af aan WUR. Nu is hij terug op de campus met een foto-expositie over zijn afstudeeronderzoek naar de informele afvalindustrie in Ghana. De expositie is te zien in de nieuwe buitenexpositieruimte bij Impulse. Hier hangen twintig foto’s van 2×1 meter, die samen een verhaal vertellen.

‘Anderhalf jaar geleden onderzocht ik de verschillende manieren waarop er werd omgegaan met plastic afval in Kumasi, Ghana’, licht Veldhuizen toe. ‘Toen ik op één van de grootste vuilnisbelten van West-Afrika stond, dacht ik: dit moeten meer mensen zien.’ Met zijn camera bracht Veldhuizen het verhaal van afval en de mensen die er dagelijks mee bezig zijn in beeld.

Van de dertig miljoen mensen in Ghana, werken er ruim een miljoen in de afvalindustrie

Jurrian Veldhuizen, alumnus International Development Studies

‘Ik had twee doelen’, legt hij uit. ‘Mensen confronteren met de gigantische hoeveelheid afval die we elke dag produceren en mensen de wereld laten zien die achter de vuilnisbak schuilgaat. Die wereld gaat verder dan die vuilniszak die je in de container gooit. Mijn expositie vertelt dat verhaal.’ En voor zover de beelden niet voor zich spreken: een QR-code bij elke foto voert naar een website met extra toelichting.

Recycling industrie

‘Van de dertig miljoen inwoners in Ghana werken er ruim één miljoen in de afvalindustrie’, vertelt Veldhuizen. ‘Door mee te werken op vuilniswagens, afval te rapen op vuilnisbelten en afval te scheiden, versnipperen en wassen op werkplaatsen, kwam ik in aanraking met die informele recyclingindustrie. Mensen die ik fotografeerde en interviewde namen me in vertrouwen omdat ik daadwerkelijk meehielp met het werk.’

Ik wil graag veel meer verborgen werelden in kaart brengen. Te beginnen met die achter het afval van WUR

‘Zo kwam ik terecht in een wereld die de meeste mensen niet kennen’, gaat Veldhuizen verder. ‘Het verhaal dat is ontstaan volgt het plastic vanaf de vuilnisbelt tot aan het versnipperde product dat klaar is om te worden omgesmolten tot iets nieuws.’

Kans

Veldhuizens eerste expositie smaakt naar meer. ‘Dit is het begin van mijn freelance-carrière. Ik wil graag veel meer verborgen werelden in kaart brengen. Te beginnen met de verborgen wereld achter het afval dat WUR op een jaarlijkse basis produceert. Ik hoop dat deze expositie mensen binnen WUR aanspreekt en ik daardoor de kans krijg om dat daadwerkelijk te doen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.