Foto-expositie voorlopig verwijderd

De eerste buitenexpositie bij Impulse is vrijdagochtend voorlopig weggehaald.
Op vrijdag 1 oktober om 09.00 uur werd de expositie verwijderd. Foto Sven Menschel

Dat is gebeurd na forse kritiek van de United Community of African Students (UCAS). Aanvankelijk eiste UCAS dat de foto’s van de campus zouden worden verwijderd en vernietigd. In daaropvolgende gesprekken tussen UCAS, vertegenwoordigers van de universiteit en de fotograaf, is besloten de expositie tijdelijk weg te halen. De expositie komt binnenkort terug, voorzien van extra context.

Confronteren

Het gaat om de expositie Power of the Wasted van Jurrian Veldhuizen, alumnus International Development Studies. Veldhuizen deed in Ghana studie naar de verwerking van plastic afval. ‘Toen ik op één van de grootste vuilnisbelten van West-Afrika stond, dacht ik: dit moeten meer mensen zien.’ Met de expositie wil Veldhuizen mensen ‘confronteren met de gigantische hoeveelheid afval die we elke dag produceren’ en ‘de wereld laten zien die achter de vuilnisbak schuilgaat’.

Er is onduideljkheid over of dit artistiek werk is of wetenschappelijk onderzoek

Sebastiaan Berendse, directeur Waardecreatie

De kritiek van UCAS richt zich onder andere op het gebruik van het woord ‘scavengers’, een term die gebruikt wordt om informele afvalwerkers te beschrijven. Dit woord is volgens UCAS vernederend en denigrerend. Ook een foto van een jongen die na zijn werk in het afval een jointje rookt, ziet het UCAS als problematisch. Bovendien vindt UCAS dat de fototentoonstelling niet voldoet aan de ethische richtlijnen voor wetenschappelijk onderzoek.

Scherper zijn

De vraag is of het hier om onderzoek gaat, reageert Sebastiaan Berendse, directeur Waardecreatie, waaronder Impulse valt. ‘Er is onduidelijkheid over of dit artistiek werk is of wetenschappelijk onderzoek. Als universiteit moeten we scherper zijn in hoe we dit soort exposities introduceren en welke context we erbij geven.’ Na gesprekken met betrokkenen is daarom besloten de expositie uit te stellen ‘om rust te creëren voor een breder gesprek over de gevoeligheden’.

De universiteit heeft mij gevraagd of ze deze expositie konden tentoonstellen. De inhoud was bekend

Jurrian Veldhuizen, alumnus Internationale Development Studies

De expositie komt vervolgens wel weer integraal terug. Waarom dan nu tijdelijk weghalen? ‘Een deel van de Afrikaanse gemeenschap voelt zich niet prettig gerepresenteerd door deze expositie’, legt Berendse uit. ‘Dat roept emoties op. Zij zien in de expositie iets anders dan het verhaal dat de fotograaf over probeert te brengen. Ik denk dat het goed is dat we de spanning weghalen door de expositie tijdelijk uit te stellen. Zo kunnen we ons goed richten op die gesprekken.’

Veldhuizen zegt open te staan voor dialoog over de inhoud, maar vindt dat wat er verder met de expositie gebeurt een zaak tussen de universiteit en UCAS. ‘De universiteit heeft mij gevraagd of ze deze expositie konden tentoonstellen. De inhoud was bekend.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.