Kamernood onder studenten

Helft eerstejaars heeft nog geen kamer, blijkt uit peiling van Resource.
Student residence De Mouterij. Photo Roelof Kleis

Resource vroeg tijdens de introductiedagen 211 aankomend studenten naar hun huisvesting. Van de Nederlandse eerstejaars bleek de helft nog geen woonruimte te hebben gevonden. Dat is tien procent meer dan een jaar geleden. Veelzeggender is dat vier van de vijf studenten die geen kamer hebben, wel druk op zoek zijn. En dat is aanzienlijk meer dan een jaar geleden, toen maar één op de vijf studenten zonder een kamer daadwerkelijk zoekende was.

Piek

De onzekerheid door corona en het online leren deden destijds veel studenten besluiten voorlopig thuis te blijven wonen. Dat aantal ‘bewuste thuisblijvers’ is nu veel kleiner. Idealis-directeur Bart van As bevestigt het beeld. ‘Veel studenten bleven vorig jaar thuis. Dat heeft bij ons tot aanzienlijke leegstand geleid. Die eerstejaars van vorig jaar zoeken nu wel een kamer. Daar komt de normale vraag bovenop van de eerstejaars van dit jaar. Dat leidt tot een piek in de vraag.’

Veel studenten hebben in mei al een kamer genomen, om dat piek in september voor te zijn

Bart van As, directeur Idealis

De toegenomen vraag naar kamers was volgens Van As in mei al merkbaar. ‘Veel studenten hebben toen al een kamer genomen genomen om de piek in september voor te zijn.’ Van As gaat ervan uit dat toch iedereen voor 1 mei een kamer heeft. Dat is de doelstelling die Idealis zichzelf oplegt. ‘We denken dat we dat kunnen halen, zeker nu complex Kirpestein is opgeleverd.’

Zelfstandig wonen

Uit de enquête blijkt dat iets meer dan de helft van de studenten die wel een kamer heeft bemachtigd, huurt bij Idealis. Dat komt aardig overeen met het marktaandeel van Idealis van 64 procent. De rest woont zelfstandig in een studio, huur- of koophuis of bij een hospita. Studenten vinden die kamers via particuliere kamersites, facebook of vrienden.     

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.