Corona houdt deel studenten thuis

Eén op de vijf eerstejaars studenten blijft door corona bij de ouders thuis wonen. Voor online les komen ze niet meer naar Wageningen.

Tekst: Roelof Kleis en Luuk Zegers

Dat blijkt uit een peiling die Resource hield onder eerstejaars. Van de tweehonderd ondervraagde studenten woont 43 procent (nog) niet in Wageningen. De helft van hen is wel woningzoekend, maar heeft nog niks gevonden. De andere helft is voorlopig niet van plan om naar Wageningen te verhuizen.

Verreweg de meeste thuisblijvers leggen een verband met corona. Omdat veel onderwijs online is, is er voor hen te weinig reden om naar Wageningen te verkassen. Een klein deel van de thuisblijvers wil niet verhuizen, omdat ze liever bij de ouders wonen. Een enkeling kiest er vanwege de kosten voor om thuis te blijven wonen.

Idealis, de grootste kamerverhuurder in Wageningen, merkt op dit moment nog niets van die thuisblijfbeweging, zegt directeur Bart van As. ‘Bij ons zijn nu 2500 studenten ingeschreven voor woonruimte. Dat is vergelijkbaar met andere jaren. Alle kamers zijn op dit moment verhuurd. Het aantal internationale studenten is, ondanks corona, op vrijwel hetzelfde niveau als vorig jaar. En bij de Nederlandse studenten zitten we op een kleine plus.’

Maar niet alle inschrijvers zijn harde woningzoekenden, zegt Van As. Veel studenten schrijven zich strategisch in, om alvast wachttijd op te bouwen voor het moment dat ze wel willen verhuizen. ‘Ik zeg altijd: het mooiste cadeau dat je je kind kunt geven op zijn 16-de is een inschrijving bij Room (platform voor studentenkamerverhuur, red.). Vanaf dat moment bouw je wachttijd op.’

Dat een deel van de studenten door corona afwachtend is met verhuizen, snapt Van As wel. ‘Voor ons is de komende periode ook spannend: gaan studenten in de loop van het jaar alsnog op kamers? Vaak zie je dat studenten op den duur het reizen beu zijn. Wageningen heeft bovendien veel groepsonderwijs. Maar wij weten het ook niet. Vanwege corona is het koffiedik kijken.’   

Dat uiteindelijk niet alle studenten naar Wageningen (of omgeving) verhuizen is overigens bekend. Ruim een kwart van alle WUR-studenten woont niet in Wageningen of omgeving. Dat cijfer verandert nauwelijks door de jaren heen en vormt de basis van de huisvestingsplannen die Idealis, WUR en de gemeente jaarlijks maken.    

‘Mijn honden zijn mijn maatjes’

Ziyal van der Vossen (18), Animal Sciences

Nee, in Wageningen gaat ze voorlopig niet wonen. Niet zonder haar twee honden in ieder geval. En vindt maar eens een huis waar je twee Belgische herders kwijt kunt. Ziyal van der Vossen blijft dus thuis wonen in Boxtel. ‘Mijn honden zijn mijn maatjes’, licht ze toe. Icheb en Imzadi heten ze, vader en dochter van acht en vijf jaar. ‘Zal ik het even spellen’, vraagt Van der Vossen behulpzaam. Die namen komen uit de beroemde scifi-saga Star Trek. Net als Ziyal, haar eigen voornaam. ‘Mijn ouders vonden die serie heel erg leuk.’ De honden houden haar dus thuis.

Maar ook corona speelt een rol. Het onderwijs is veelal online. ‘Ik ben één keer voor een practicum Celbiologie op de campus geweest. Er komen nog meer practica de komende weken.’ Maar die paar keer reist ze wel heen en weer, met de trein of met de auto van pa en ma. ‘Die mag ik lenen.’ En ja, het is lastig om zo sociale contacten in Wageningen op te doen. ‘Ik ken wat mensen van mijn AID-groepje. En we moeten voor een vak in groepjes werken.’ Voorlopig weegt het wonen in Wageningen niet op tegen het gemis van haar honden. ‘Maar misschien verandert dat, als er weer meer onderwijs op de campus is.’

‘Altijd iemand om mee te lunchen’

Floor Venemans (19) Environmental Sciences

‘Toen ik in juni besloot naar Wageningen te komen ben ik gelijk op zoek gegaan naar een kamer. Vrienden zeiden dat er op Facebook veel kamers worden aangeboden, dus ben ik daar gaan zoeken. Er zijn meerdere Facebookgroepen voor Wageningen, maar Wageningen Student Plaza heeft het grootste aanbod.’

Op kamers in Ede en Bennekom reageerde Venemans niet. ‘En ook niet op kamers in onderhuur. Een vriendin van mij is in haar eerste jaar vier keer verhuisd. Daar had ik geen zin in.’ Tijdens een hospiteeravond in het Computechnion is het raak: Venemans krijgt de kamer. ‘Het is een heel gezellig en hecht huis, er wordt elke avond samen gegeten met de mensen die thuis zijn. En met veertien bewoners is er altijd wel iemand om mee te lunchen of te koffiedaten.’

‘Blij met een dak boven mijn hoofd’

Sonia Alfieri (19, Luxemburg) Environmental Sciences

‘In het laatste jaar van mijn middelbare school wist ik niet precies wat ik wilde gaan doen. Ik was geïnteresseerd in milieuwetenschappen dus ging ik op zoek naar universiteiten die bachelors aanboden op dat gebied. Dat kon zowel in Utrecht als Wageningen. Uiteindelijk koos ik voor Wageningen omdat de stad niet te groot is en er veel groen is. En ik kan hier de weg vinden.’

‘Een kamer vinden kan heel moeilijk zijn. Ik heb het geprobeerd via Housing Desk, Idealis, Kamernet en Facebook. Eigenlijk heb ik op elke aangeboden kamer gereageerd. Veel huizen willen geen internationale studenten, veel reageerden niet eens. Uiteindelijk heb ik een huis gevonden met twee huisgenoten, tussen het centrum en de universiteit in. Ik ben blij dat ik een dak boven mijn hoofd heb.’

‘Voorlopig ga ik niet verhuizen’

Mark Pasman (17), Environmental Sciences

Drie keer in de week reist-ie voor een paar uurtjes naar de campus. Met de trein, want zijn rijbewijs moet-ie nog halen. Binnenkort. Dan is de auto ook een optie, als hij die van zijn moeder mag lenen tenminste. De rest van het onderwijs is online en hij kan dus net zo goed thuis in Doetinchem blijven wonen. ‘Nee, voorlopig ga ik niet verhuizen’, zegt Mark Pasman. ‘Je merkt natuurlijk wel dat je zo minder nieuwe mensen leert kennen’, zegt hij. Maar hij komt niks te kort. ‘Ik zit bij de studentenvereniging ESN.’ En hij is van plan om te gaan sporten in Wageningen. Waterpolo, zoals thuis, wordt evenwel lastig. ‘Als ik die trainingen in Wageningen volg en dan nog naar Doetinchem moet, ben ik pas na middernacht thuis.’ Maar daar heeft hij iets op gevonden. ‘Ik denk erover om in Wageningen zwemtraining te gaan doen en dan thuis te blijven waterpoloën.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.