WUR opnieuw beste landbouwuniversiteit – nog wel

Drie Chinese universiteiten zitten WUR op de hielen.
Chinese studenten pakken Chinese ‘rozenkool’ in. De kool is ontwikkeld door professor Hou Xilin van de Nanjing Agricultural University. Foto Alamy/Imagechina

Sinds de Academic Ranking of World Universities (ARWU), kortweg de Shanghai-ranking, een deellijst maakt van beste landbouwuniversiteiten, staat Wageningen bovenaan die lijst, dit jaar voor de vijfde keer. De Chinese ranglijst maakte het onderscheid in navolging van de National Taiwan University (NTU) Ranking, die al langer een lijst met beste landbouwuniversiteiten uitbrengt.

Sinds Wageningen voor het eerst op nummer 1 op de NTU-lijst stond in 2013, wisselt WUR stuivertje met twee Amerikaanse universiteiten: University of California in Davis en Cornell University. Maar de Amerikaanse landbouwwetenschappen zakten in de afgelopen tien jaar weg op de ranglijst. Dit jaar staan ze op plek 6 en 9 van de Shanghai-lijst.

Daarentegen werpen de Chinese investeringen in landbouwwetenschappen steeds meer vruchten af. Na Wageningen (302 punten) staan de China Agricultural University (292 punten), Nanjing Agricultural University (288) en Northwest A&F University (286). Alle drie kregen ze fors meer punten dan vorig jaar.

Citatiescore

De Shanghai-ranking is gebaseerd op de hoeveelheid publicaties in invloedrijke tijdschriften als Science en Nature per instelling; het aantal veel geciteerde onderzoekers per universiteit; de citatiescore per universiteit en het aantal onderzoekers en alumni met een Nobelprijs. Samen met de ranking van Times Higher Education is dit de meest invloedrijke ranglijst van universiteiten – veel Aziatische studenten baseren er hun studiekeuze op. Er is ook kritiek op deze ranglijsten: ze leiden tot publicatie- en werkdruk.

Ook op andere deelgebieden staat WUR hoog op de Shanghai-lijst. Het Wageningse veterinaire onderzoek staat op de eerste plaats, het ecologische onderzoek staat op plek 4, geografisch onderzoek op plek 2 en het voedingsonderzoek op plaats 3. Deze laatste categorie wordt al gedomineerd door Chinese universiteiten.

De algemene ranglijst van ARWU wordt nog wel gedomineerd door grote kapitaalkrachtige Amerikaanse universiteiten, zoals Harvard University.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.