Wat wilden de boeren van WUR?

Gisteren kwam Farmers Defence Force met honderden trekkers naar de Wageningse campus.
Tractoren op de campus. Foto Albert Sikkema

De protesterende boeren willen boer blijven en vrezen dat ze de stikstofmaatregelen die her en der geopperd worden niet zullen overleven. Daarom kwamen ze verhaal halen bij de ‘beste landbouwuniversiteit ter wereld’.

‘Zijn jullie voor ons of tegen ons?’, vroegen de actieleiders van Farmers Defence Force aan ‘de WUR’, in dit geval vertegenwoordigd door de WUR-directeuren Bram de Vos en Ernst van den Ende. Na overleg in Atlas gingen die buiten op de campus, voor het oog van honderden actievoerders, in gesprek met de actieleiders.

Farmers Defence Force in gesprek met WUR-bestuur. Foto Albert Sikkema

Rapporten

Het steekt de boeren dat er namen van WUR-onderzoekers onder rapporten staan die voorstellen om alle boeren uit te kopen uit het Groene Hart en de Gelderse Vallei om zo de stikstofemissies te verlagen. Ook vragen ze zich af welke stikstofmaatregelen WUR adviseert aan het ministerie van LNV. Ze wilden opening van zaken.

De Vos en Van den Ende antwoordden dat alle rapporten van WUR openbaar zijn en dat WUR niet verantwoordelijk is voor het stikstofbeleid. WUR draagt onderzoeksgegevens, modellen en analyses aan, ministerie en Tweede Kamer wegen die en maken beleid.

Natuur

Verder bleek tijdens het gesprek dat de activistische boeren de natuur- en milieudoelstellingen maar onzin vinden. Tot een inhoudelijke discussie over landbouw en natuur kwam het niet, omdat de WUR-directeuren zich overvallen voelden door de boerenactie en geen tijd hadden om zich inhoudelijk voor te bereiden op de kritiek van de boeren op rapporten en stikstofmodellen. Mogelijk komt dat gesprek alsnog. WUR nodigde Farmers Defence Force uit om daar op een later tijdstip inhoudelijk over door te praten.  

Filmpje van het protest door Albert Sikkema

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Klinkt als een mooie kans om het straks Dialogue Centre in te wijden! Gaaf dat ze zo betrokken zijn dat ze uit zichzelf al langskomen.