Composteren met plas

Warmte-productie uit composterend hout gaat bijna zeven keer sneller met urine.
Foto: Shutterstock

Bij composteren van hout komt warmte vrij. In principe evenveel warmte als bij de verbranding ervan. Zij het dat bij compostering bacteriën en schimmels zorg dragen voor de afbraak van het hout. De daarbij vrijkomende energie is bruikbaar als verwarming. Maar het afbraakproces gaat langzaam. Kan dat niet sneller?

Ja, door urine aan het reactiemengsel toe te voegen. De Chinese onderzoeker Shiyang Fan promoveerde op een studie hiernaar. Bij die toevoeging van urine gaat het om de stikstof. Micro-organismen hebben stikstof nodig om te groeien. Hout bevat veel koolstof, maar weinig stikstof. Toevoeging van extra stikstof geeft daardoor een flinke impuls aan het afbraakproces van hout.

Fan komt in zijn proeven tot een bijna zeven keer sneller verbrandingsproces. ‘Snel’ is hierbij een rekbaar begrip. Hij volgde de afbraak door te meten hoeveel het hout in de loop der tijd lichter werd en hoeveel zuurstof daarbij werd gebruikt. Het gewicht nam in 42 dagen met een vijfde af, bijna zeven keer meer dan zonder toevoeging van urine.  

Gebruik van urine voor compostering van hout vermindert de druk op de rioolzuiveringen

Shiyang Fan, onderzoeker Environmental Technology

Dat urine wordt gebruikt heeft meerdere redenen. ‘Urine is weliswaar een afvalproduct, maar het is rijk aan de nutriënten stikstof, fosfor en kalium’, zegt Fan. ‘Urine wordt ook wel het vloeibare goud genoemd. Hergebruik is daarom belangrijk. Gebruik van urine voor compostering van hout vermindert bovendien de druk op de rioolzuiveringen.’

Thermowarmte

Warmte halen uit compost, ook wel thermowarmte genoemd, is niet nieuw. In ons land experimenteert de stichting Biomeiler met dit principe. De pogingen van Fan om het proces te versnellen zijn een volgende stap. Volgens Fan kan composteren een veelbelovend duurzaam alternatief zijn voor het verbranden van hout. Dat duurzame zit ‘m vooral in het restproduct.

Bij compostering verdwijnt niet al het hout. Het restproduct is een veenachtige humus, die als bodemverbeteraar kan worden toegepast. Groot nadeel van de methode blijft evenwel de duur van de afbraak. Urine of niet, niets breekt hout sneller af dan vuur.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.