Zo ver drijft plastic op zee

Waar blijft in zee gekieperd plastic? Een met gps-uitgeruste capsule geeft antwoord.
Foto: Shutterstock

De capsule -zelf ook van plastic- werd een week geleden overboord gezet zo’n 25 kilometer ten westen van Texel. De boei drijft op dit moment ergens op de Noordzee. Sterker nog: online is precies te zien waar. En daar gaat het om; de capsule speelt de hoofdrol in het project Plastic in a Bottle.

Plastic in a Bottle is een communicatief project dat als doel heeft het publiek op een leuke manier te betrekken bij het plasticverhaal’, legt plasticonderzoeker Wouter Jan Strietman uit. De lancering van de ‘Texelse’ boei is een initiatief van de Arctische Raad en het Arctic Marine Litter Project van WUR. Met de drijvende boei wordt de aandacht gevestigd op het wereldwijde probleem van plastic afval dat in zee terecht komt en waar dat vervolgens blijft.

De capsule drijft nu op de Noordzee

Feitelijk gaat het om flessenpost, maar dan in een modern jasje. In de boei zit apparatuur die eenmaal daags een gps-signaal uitzendt. Een zonnepaneeltje levert de daartoe benodigde stroom. Verder zijn instructies aan boord voor de eerlijke vinder, mocht de capsule ergens stranden. Dat kan snel zijn, maar ook heel lang duren.

7000 kilometer

Dat laatste blijkt uit een capsule die in september 2019 voor de kust van IJsland werd gelanceerd. Het ding legde zo’n 7000 kilometer af, voordat-ie 207 dagen later (april vorig jaar) op de kust van Noord-Schotland strandde. Op de site van PAME, een werkgroep van de Arctische Raad, is de weg te zien die de boei aflegde via Groenland en een rondje over de Atlantische Oceaan.  

We weten niet precies waar hij heen drijft; dat maakt het ook zo leuk en spannend

Wouter Jan Strietman, Arctic Marine Litter Project

Het project wil vooral laten zien hoe groot de afstanden zijn die plastic in zee kan afleggen, voordat het op de kust terechtkomt. Hoe ver de Texelse boei komt, moet nog blijken. Strietman: ‘De route is afhankelijk van wind en stromingen. We weten dus niet precies waar hij heen drijft. Dat maakt het ook zo leuk en spannend. De afgelopen dagen stond er oostenwind. De capsule dreef dus naar het westen. Maar inmiddels heeft-ie een draai naar het noorden gemaakt.’ 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.