Samenwerken met bedrijfsleven: kans of gevaar?

Verschillende belanghebbenden gingen in gesprek over WUR’s samenwerkingen met het bedrijfsleven.
Bedrijven op de campus, waaronder FrieslandCampina en Unilever. Foto Ergo Mediaproducties

Stichting RUW en Otherwise organiseren in samenwerking met Wageningen Dialogues drie evenementen over de impact van de samenwerkingen tussen WUR en het bedrijfsleven.

Op dinsdag 25 mei was de aftrap: een online talkshow met een breed scala aan sprekers, van student en Extinction Rebellion-activist Solina Diallo tot Manfred Aben, leider van het Unilever Foods Innovation Centre op de campus. Ook Anne Mensink (business developer Wageningen Campus), Bram Büscher (hoogleraar Sociology of Development and Change) en Ernst van den Ende (algemeen directeur Plant Sciences Group) namen deel.

Volgens Van den Ende wil WUR haar kennis gebruiken om oplossingen te bieden voor de grote uitdagingen van deze tijd, zoals voedselzekerheid en klimaatverandering. WUR wil dat doen door samenwerking aan te gaan met een breed scala aan partners, waaronder het bedrijfsleven. Zo kunnen start-ups innoveren en multinationals op grote schaal impact maken.

Systeemverandering

Büscher is kritischer op de samenwerkingen. ‘Er spelen een paar dingen, zoals de bizarre ongelijkheid in de wereld en klimaatverandering. Ons economische systeem is gebaseerd op oneindige economische groei en staat fundamenteel haaks op het oplossen van die problemen. Voor de meeste bedrijven gaat economische groei boven duurzaamheid.’

In de Wageningse praktijk zorgen verschillende factoren, waaronder de samenwerking met het bedrijfsleven, er volgens Büscher voor dat de onafhankelijkheid van de universiteit onder druk staat. ‘Leerstoelgroepen krijgen niet voldoende geld vanuit de universiteit voor onderzoek, dus dat geld moeten ze ergens anders vandaan halen. Als je geld nodig hebt, sta je onder druk. Het is moeilijker om vast te houden aan je principes onder die druk. Om relevant te zijn moeten universiteiten moreel en intellectueel onafhankelijk zijn van politieke en economische invloed. WUR is de laatste jaren het tegenovergestelde aan het doen.’

Meepraten

Student/activist Diallo staat aan de kant van Büscher. Volgens haar wordt de samenwerking met het bedrijfsleven vaak gepresenteerd als een win-win situatie. ‘Maar veel studenten ervaren dat niet zo. Als universiteit is het onze taak om zo onafhankelijk en kritisch mogelijk te zijn. We moeten goed reflecteren op wat onze rol is en met wie we wel en niet samen kunnen werken. Wie bepaalt wie zich op de campus mag vestigen? Wanneer is een bedrijf duurzaam genoeg? Mensen op de universiteit willen daarover meepraten.’

Van den Ende benadrukt dat er niet alleen wordt samengewerkt met het bedrijfsleven, maar ook met overheden en ngo’s. ‘Aan de universiteit komt slechts vier procent van het budget uit het bedrijfsleven. Dat is in Wageningen niet heel anders dan bij andere universiteiten in Nederland. Uiteindelijk gaat de discussie over onafhankelijkheid. Als die onder druk staat, zou dat heel fout zijn, dat ben ik met jullie eens.’ Büscher: ‘WUR bestaat uit een universiteit en een onderzoeksinstituut. Onder de noemer One Wageningen wordt samenwerking gestimuleerd. Ik ben daar, samen met veel anderen, kritisch op. Natuurlijk kunnen we samenwerken, maar als we onze onafhankelijkheid willen bewaken, moet de positie van de universiteit wel gescheiden blijven in het Wageningse ecosysteem.’

Wordt vervolgd

Als het gaat om de rol van de overheid vinden Büscher en Van den Ende elkaar: er gaat te weinig geld naar onderwijs en wetenschap. Het geld dat erbij is gekomen staat bij lange na niet in verhouding tot de toegenomen studentenaantallen, zegt Büscher. ‘Er zijn structurele tekorten en de huidige situatie is daarvan een gevolg.’

‘Samengevat: het probleem is groter dan WUR’, concludeert iemand in de chat. Na anderhalf uur is het tijd om af te ronden, maar de deelnemers zijn nog lang niet uitgepraat. Wordt vervolgd op 8 juni en 22 juni. Aanmelden kan hier.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.