Een festival op de campus?

Posters kondigen een festival op de campus aan begin juli.

Het gaat om het Globus festival, dat eigenlijk in 2020 al zou worden gehouden maar werd uitgesteld vanwege de coronapandemie. Volgens de posters moet het dit jaar wél plaatsvinden, in het weekend van 3 en 4 juli, direct na de laatste tentamenweek.

De organisatoren willen het festival coronaproof organiseren. Maar hoe doe je dat? En mag het eigenlijk wel? Navraag bij universiteitswoordvoerder Annet Blanken leert dat er sprake is van ‘voorlopige toestemming’, wat inhoudt dat het pas door mag gaan als de coronarichtlijnen het toelaten en de gemeente toestemming geeft. ‘Dat is nu nog niet van toepassing’, zegt Blanken. ‘Iedereen die een evenement wil organiseren, zal er tegenaan lopen dat we geen definitieve toestemming kunnen geven.’

Toch is er vertrouwen bij de organisatoren, vertelt student Climate Studies Marijn van der Meer (22). ‘We hebben de opzet van ons festival volledig omgegooid. Het moet coronaproof zijn, dus in plaats van een standaard festival wordt Globus een soort groot terras met live muziek en lekker eten en drinken. Je zit in duo’s aan tafels en drankjes en eten worden aan tafel geserveerd. Om loopbewegingen van bezoekers zo veel mogelijk te beperken, kunnen ze straks bestellen via een QR-code of telefoonnummer. Verder zijn er natuurlijk duidelijke looprichtingen.’ Het volledige coronaplan is te vinden op de website van Globus.

Zeshonderd bezoekers

Ook houdt de organisatie rekening met een maximum toegestaan aantal bezoekers. ‘Vorig jaar zomer mochten er op gegeven moment tot 250 mensen op afstand van elkaar op een terras zitten. Wij gaan nu uit van honderd mensen tegelijkertijd. Dan hebben we straks twee dagen festival, met elke dag drie tijdssloten. In elk tijdslot zie je drie live optredens. Al met al gaan we ervan uit dat minimaal zeshonderd mensen van Globus kunnen genieten.’

De kaarten zijn inmiddels in de verkoop. Mocht het festival niet doorgaan, krijgt iedereen het geld terug. ‘Dat kunnen we doen omdat we artiesten boeken onder voorbehoud. Voor het materiaal, zoals hekken, stoelen en tafels, hebben we wél offertes, maar nog niets geboekt. Maar als we straks groen licht krijgen, kunnen we het snel regelen.’

Het Globus-bestuur, met vooraan centraal Marijn van der Meer. Foto Globus Festival

Regenwoud redden

Van der Meer is één van de bedenkers van het festival. ‘Een vriend en ik bedachten samen dat we een festival wilden organiseren waarvan de winst naar een duurzaam goed doel gaat. Alle winst van Globus wordt dus gebruikt om tropisch regenwoud op te kopen. Hoe meer mensen naar Globus gaan, hoe groter dat stuk regenwoud wordt.’

Toen Globus 2020 in het water viel, werd in plaats van het festival een grote online pubquiz georganiseerd voor tweehonderd deelnemers. ‘Door corona viel alles in één keer weg. Dit jaar kunnen we ook nog niet al onze plannen waarmaken, maar een groot terras met live muziek zou natuurlijk al een mooie upgrade zijn. En dan volgend jaar een volwaardig festival.’ Daarvoor is de organisatie nog op zoek naar nieuwe bestuursleden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.