Vlees in de ban?

De bouwkundigen van TU Delft kunnen in hun kantine alleen nog maar vegetarisch eten kopen. Gaat WUR ook die weg op?
Foto: Shutterstock

De Delftse faculteit Bouwkunde doet het vlees in de ban in het in het kader van de verduurzaming van de campus. Delft wil in 2030 volledig CO2-neutraal zijn. Dat geldt dus ook voor het voedsel, nu nog de op twee na grootste bron van uitstoot op de Delftse campus. Of WUR dat voorbeeld gaat volgen, is onduidelijk.

Nieuwe visie

Hoofd Location Facilities Annet de Haas houdt de kaarten voor de borst. WUR is al geruime tijd bezig een nieuwe visie Food & Beverage op te stellen. Het eerste concept daarvan is inmiddels klaar, laat De Haas weten. ‘Maar op de inhoud kan ik niet vooruitlopen. Ik kan wel zeggen dat de eiwittransitie daarin een belangrijk onderdeel is. Maar of we zover gaan als Delft, is de vraag.’

Of we zover gaan als Delft, is de vraag

Annet de Haas, hoofd Location Facilities

De cateraars op de campus bieden dagelijks de keuze uit een warme maaltijd met of zonder vlees. Sinds mei 2016 is maandag de vaste dag dat er alleen vegetarisch beschikbaar is. De invoering van die meatless monday leidde destijds tot flinke discussie en zelfs protest. Tegenstanders van de vleesloze maandag vonden zo’n regiem te dwingend.

Discussie

Ook nu leidt het Delftse initiatief tot discussie. Op de facebookpagina van Wageningen Student Plaza vliegen de voor- en tegenstanders elkaar klassiek in de haren. ‘In Wageningen gaan we ook voor vega’, zegt Luc VB. ‘Maar hier hebben we gelukkig keuzevrijheid. 5 mei houdt in dat niet iemand anders voor jou bepaalt wat jij wel of niet mag of kan.’

De Haas verwacht dat het nieuwe Food & Beverage-plan nog voor de zomer naar de raad van bestuur kan. Dan zal meer duidelijk worden hoe de eiwittransitie in de catering van WUR gestalte gaat krijgen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Op zich een goed initiatief, maar als je voor vegetarisch kiest kun je net zo goed vlees blijven verkopen.
    Verkoop dan ook biologisch rundvlees. (Zie artikel: Minder ammoniak op biologische melkvee bedrijven)Elk dier dat melk geeft voor kaas, yoghurt, of welk melk houdend product dan ook, zal toch eens moeten kalveren, anders geen melk productie meer. Kalf stiertjes zijn bij de meeste veehouders niet gewenst gezien ze geen melk geven. Genoeg biologische bedrijven die deze stiertjes op laten groeien voor het vlees, wat ik dan ook graag eet. Kies je voor geen vlees verkoop ga dan toch echt over op veganistisch en niet vegetarisch, dan ben je pas echt goed bezig.