Kippenvolger naar finale FameLab

Malou van der Sluis won de Wageningse voorronde van FameLab met een praatje over kippenonderzoek.
Foto: Malou van der Sluis

FameLab is de presentatiewedstrijd, waarin jonge onderzoekers in drie minuten tijd hun werk moeten presenteren. Een flitspraatje dus. En eentje met handicap: hulpmiddelen als powerpoint, video en of andere (grote) toeters en bellen zijn niet toegestaan. De volle focus ligt daardoor op de presentatie zelf, het woord, de stem en de mimiek.

Finale

Promovenda Malou van der Sluis en Sophie van der Vlugt kregen afgelopen vrijdag de beste beoordeling van de jury; Rose Pinto ging er met de publieksprijs vandoor. Aan de Wageningse voorronde deden in totaal dertien jonge onderzoekers mee. De drie winnaars vertegenwoordigen Wageningen in de landelijke finale van deze internationale wedstrijd.

Promovenda Van der Sluis legde uit waarom en hoe zij al 3,5 jaar lang kippen op de voet volgt. Letterlijk, via een kleine (13 mm lange) sensor die haar kippen aan hun poot meedragen. Die kippen zitten in een hok (1,80 x 2,60 meter) met een speciale vloer die is voorzien van antennes. Deze antennes registreren de sensoren aan de kippenpoten. Feitelijk een soort Strava voor kippen.

‘Het doel van dit onderzoek is de bewegingen van elke kip individueel te volgen’, legt Van der Sluis uit. ‘En dat is nieuw. Meestal wordt er niet op individueel niveau naar kippen gekeken.’ Wie wel eens een volle kippenstal heeft gezien, snapt ook waarom. Kippen individueel volgen zonder speciale techniek is ondoenlijk: ze lijken teveel op elkaar.

Het leek mij leuk eens een presentatie te doen zonder powerpoint of animaties

Malou van der Sluis, promovenda Fokkery & Genomica

Met de info die het elektronisch volgen oplevert, kan volgens Van der Sluis worden onderzocht of en hoe activiteit een indicator is voor welzijn en gezondheid. ‘Die kennis kun je vervolgens inzetten voor selectie en fokprogramma’s van gezondere dieren. Of je kijkt bijvoorbeeld naar het effect van activiteit op groei.’

Plastic kip

Van der Sluis deed mee aan FameLab voor de uitdaging. ‘Het leek mij leuk om eens een presentatie te doen zonder powerpoint of animaties.’ En deze keer dus ook: zonder publiek. De deelnemers maakten hun filmpjes thuis. Om het verhaal tastbaar en persoonlijk te maken, had Van der Sluis een witte plastic kip meegenomen die ze Bob noemde.

Maar waarom geen echte kip? ‘Eh, nee, helemaal niet aan gedacht’, antwoordt ze wat verrast. ‘Ik héb zelf ook geen kippen. Het is een grappige suggestie voor in de finale, maar ik hou het toch bij de plastic kip. Die heeft ook minder last van plankenkoorts.’ Ze heeft evenwel nog even tijd om zich te bedenken: de landelijke finale is op dinsdag 1 juni. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.