Kunst onder de sloophamer

Het kunstwerk voor het Transitorium op De Dreijen wordt binnenkort afgebroken.
Laurens van der Zee bij het kunstwerk van Blaauboer. Foto: Roelof Kleis

Het kunstwerk in kwestie is een ‘steenplastiek’ van de landschapsarchitect Blaauboer. Het werd in 1971 gemaakt om de overgang van het strakke Transitorium naar het plein ervoor te verzachten. Het werk bestaat uit een reliëf van hoekige verhogingen en verdiepingen in de bestrating en strekt zich uit links en rechts van de hoofdingang van het gebouw.

Monumentaal

Ook de vier hardhouten palen van acht meter hoog, waarvan er eentje is afgebroken, maken deel uit van het kunstwerk. De palen lijken de wacht te houden. Het geheel begeleidt een flink deel van de voorzijde van het gebouw en beslaat zo’n zestig meter. Het werk is het eerste dat Pieter Blaauboer, opgeleid als landschapsarchitect in Wageningen, ontwierp in het genre van de monumentale vormgeving.

Het kunstwerk is groot en monumentaal. Maar het dreigt dus te verdwijnen. Het Transitorium wordt één dezer dagen gesloopt. Sterker nog, WUR-woordvoerder Eddy Teenstra laat weten dat WUR het gebouw vandaag heeft overgedragen aan de sloper. Die treft inmiddels volop voorbereidingen, getuige de geplaatste hekken en camera’s. Wie het kunstwerk nog wil zien, moet er dus snel bij zijn.

Oproep

Afgelopen week deed landschapsarchitect (en videofilmer) Rita van Biesbergen (Mugmedia) een poging het werk te behouden. Op LinkedIn riep ze op ideeën aan te dragen om het kunstwerk elders te plaatsen. ‘Ik heb affiniteit met dit werk. Ik loop er dagelijks langs, op weg naar de stad’, verklaart ze haar inzet. ‘Iemand moet zijn vinger opsteken. Met die oproep wil ik kijken of er draagvlak is voor behoud.’

Kunstenaar Laurens van der Zee sluit zich daarbij aan. ‘We hebben al zo weinig landschapskunst in Wageningen. Dit is het enige wat er in de stad is van Blaauboer.’ Van der Zee heeft het werk opgenomen op de door hem beheerde website ‘Beelden van Wageningen’. Blaauboer is niet alleen opgeleid aan WUR, maar had ook zijn bureau in de stad.

We hebben al zo weinig landschapskunst in Wageningen. Dit is het enige wat er is in de stad van Blaauboer

Laurens van der Zee, kunstenaar

Veel kunst op De Dreijen heeft een plek op de huidige campus gekregen. Voor het reliëf van Blaauboer is daar volgens voormalig kunstcommissielid Liesbeth Missel niet voor gekozen. ‘Blaauboer heeft dit echt voor die plek ontworpen. Het werk heeft een relatie met het Transitorium. Dat verlies je elders. Bovendien is het in slechte staat. Eigenlijk moet je het dan helemaal opnieuw bouwen.’

Studenten

Dat is volgens Van Biesbergen geen groot probleem. Zij sprak Jos van de Lindeloof, voormalig medewerker van Blaauboer, die destijds de bouwtekeningen maakte. ‘Hij weet hoe het werk in elkaar zit. Zet er met die kennis een paar studenten landschapsarchitectuur op en je kunt het zo weer opbouwen.’ Maar die moeten dus wel snel zijn.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.