Zoete smaken maken e-sigaret aantrekkelijk

Rokers en niet-rokers hebben het liefst e-sigaretten met zoete- of mentholsmaken.
Foto Shutterstock

Zo blijkt uit onderzoek van Erna Krüsemann, promovendus bij Humane Voeding en Gezondheid.

‘E-sigaretten zijn minder schadelijk dan het roken van tabak en daarom een aantrekkelijk alternatief voor mensen die willen stoppen met het roken van tabak’, vertelt Krüsemann. ‘De damp bevat echter toxische en verslavende stoffen zoals nicotine, waardoor het gebruik van e-sigaretten niet veilig is.’ Het gebruik van e-sigaretten door mensen die niet roken verhoogt hun gezondheidsrisico’s. De meeste gebruikers van e-sigaretten zijn rokers, of mensen die hebben gerookt. Maar ze worden ook steeds populairder onder jongeren: in de afgelopen jaren heeft ruim een kwart van de middelbare scholieren wel eens een e-sigaret gebruikt.

Smaken

Eén van de belangrijkste aspecten die e-sigaretten aantrekkelijk maken, is de enorme diversiteit aan smaken. De vloeistof die in e-sigaretten gaat, is in Nederland verkrijgbaar in 245 verschillende, met name zoete en fruitige, smaken: zoals ananas, chocola, muffin, menthol of mojito. De smaken worden onder meer toegevoegd om de bittere smaak van de nicotine te maskeren en menthol verzacht de keel.

Uit de enquête die Krüsemann met collega’s heeft geanalyseerd bleek dat de helft van de rokers in Nederland vooral geïnteresseerd was in e-sigaretten met een tabak- of menthol/munt-smaak. Terwijl mensen die nog nooit hadden gerookt of een e-sigaret hadden gebruikt vooral geïnteresseerd waren in zoete en menthol/munt-smaken. Mensen die e-sigaretten gebruiken (en niet roken) gaven ook aan regelmatig zoete en fruitige smaken te gebruiken. Dus zoete smaken zijn over de hele linie in trek.

Zoet en menthol

Daarnaast liet Krüsemann deelnemers verschillende smaken “proeven”. Omdat het ethisch niet verantwoord zou zijn om de niet-rokende proefpersonen e-sigaretten te laten dampen, werd het smaakonderzoek gedaan door ruiken, wat volgens Krüsemann’s eerdere onderzoek net zo goed werkt.  Krüsemann zag dat zowel rokende volwassenen als niet rokende jongeren (tot 18 jaar) en jongvolwassenen (tussen 20 en 25 jaar) zoete en mentholachtige smaken lekkerder vinden dan tabaksmaken.

Krüsemann: ‘Verder onderzoek is nodig om beter te begrijpen waarom rokers e-liquids met een tabakssmaak niet lekker vonden terwijl ze dat wel in de enquête aangaven, en of dit geldt voor alle verkrijgbare e-liquids met een tabakssmaak. De samenstelling van verbrande en onverbrande tabak is complex en moeilijk na te maken, dus wellicht leek het ook niet genoeg op tabak.’ Ook is nog onduidelijk of de resultaten ook gelden voor nicotinehoudende e-liquids, dit is om ethische redenen niet getest.

Verbod

Op basis van onder meer dit onderzoek heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangekondigd alle smaken behalve tabakssmaak in e-liquids te gaan verbieden. Het verbod op smaakjes moet e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren en niet-rokers.

Krüsemann voerde het onderzoek uit bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en promoveerde op 16 maart.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.