Ook in China is een gmo-debat

Promovendus Yan Jin ziet vooral opponenten tegen gm-gewassen op sociale media.
Foto: Shutterstock.

De VS accepteren genetisch gemodificeerde (gm) plantenrassen, de EU staat op de rem. Wat is de positie van China op dit gebied?

Die is genuanceerd, blijkt uit het proefschrift van Yan Jin. Enerzijds heeft China sinds 2002 de import van ruim vijftig gm-gewassen geaccepteerd die dienen als veevoer en bouwmateriaal. Anderzijds geeft de regering tot dusverre geen toestemming om gm-gewassen in China te verbouwen, met uitzondering van enkele non-food gewassen, zoals katoen.

Introductie

Het Chinese ministerie van landbouw wil geleidelijke introductie van de verbouw van gm-gewassen; eerst non-food, dan veevoergewassen zoals mais en dan voedselgewassen zoals rijst. De regering heeft 35 miljard dollar in ontwikkeling van gm-gewassen geïnvesteerd. Maar Chinese consumenten zijn kritisch over genetisch gemodificeerde gewassen.

Debat

Jin onderzocht het online debat over gmo’s op Weibo, het Chinese Twitter, tussen 2013 en 2020. Dat debat wordt gedomineerd door anonieme opponenten. Jin vond 778 duidelijke meningen over gm-gewassen, waarvan 632 tegen waren. Dat komt door enkele schandalen. Zo was de Chinese overheid niet transparant over de toelating van insect-resistente gm-rijst, waarop Greenpeace in 2014 aantoonde dat er illegaal gm-rijst werd verbouwd in het land zonder officiële toestemming. Dat leidde tot forse kritiek op Weibo, met ruim 200 miljoen gebruikers het grootste mediaplatform in China.

Wantrouwen

De resultaten van Jin passen in eerder Chinees onderzoek, waaruit blijkt dat de bevolking de regering wantrouwt op het gebied van voedselveiligheid – denk maar aan de melamine-affaire. Regeringsofficials, die overwegend pro-gmo waren, namen soms deel aan het debat, maar Chinese bedrijven roerden zich niet online. Jin adviseert de regering om meer in gesprek te gaan met opponenten op sociale media en niet alleen de voordelen van gmo’s en wetenschappelijk bewijs daarvoor te herhalen. Ook adviseert ze Chinese bedrijven om het publieke debat op Weibo aan te gaan.

Die discussie zou bijvoorbeeld moeten gaan over nieuwe, met CRISPR/Cas verkregen rijstvariëteiten die bestand zijn tegen vraatinsecten, 20 procent meer opbrengen en het gebruik van insecticiden fors terugdringen.

Yan Jin promoveerde op 17 februari bij Justus Wesseler, hoogleraar Agrarische Economie.   

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.